Masz ochotę na naleśniki z serem i owocami? To wspaniale bo mamy dla Ciebie super przepis! Może dziś przygotujesz je w wersji fit z twarogiem bananowym? Do tego polewa z miksowanych truskawek, mniam… Bomba odżywcza i zadowolenie gwarantowane!

Naleśniki (około 10 porcji)

  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Mąki wymieszać z mlekiem, połową szklanki wody, jajkami, olejem i szczyptą soli – można zmiksować. Opcjonalnie 1 łyżkę oleju zostawić do smażenia naleśników. Masę wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Bananowy twaróg (na 4-5 naleśników):

  • 1 kostka sera twarogowego chudego
  • 2 banany
  • cynamon

Ser, banany i cynamon wygnieść widelcem, opcjonalnie dodać odrobinę mleka dla uzyskania lekko płynnej konsystencji.

Mus truskawkowy:

  • truskawki, około 300g
  • 1-2 łyżki miodu

Składniki zmiksować. Jeśli zostanie trochę musu to polecamy wykorzystać do polania owsianki, granoli z jogurtem czy sałatki owocowej.

Naleśniki faszerować serem i po zwinięciu polać musem truskawkowym.

 

Zainspiruj się też innymi przepisami na truskawki – na słodko i wytrawnie >klik<

Może Cię również zainteresować przepis na: