Historia truskawek sięga aż XVIII wieku, kiedy to we Francji skrzyżowano poziomkę chilijską z pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych poziomką wirginijską. Z połączenia tego powstała pierwsza wielkoowocowa poziomka, którą nazwano ananasową, a następnie – truskawką. Obecnie owoc ten jest jednym z najbardziej wyczekiwanych owoców sezonowych, będąc jednocześnie zapowiedzią nadchodzącego lata.

Truskawki kuszą nie tylko apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym, słodkim smakiem. Dodatkowo owoce te są zastrzykiem zdrowia dla całego organizmu! Przede wszystkim dostarczają ogrom witaminy C, która jest nie tylko silnym antyoksydantem, ale również wspiera odporność organizmu. Zjadając dwie garście truskawek pokryjemy dobowe zapotrzebowanie na tą witaminę! Truskawki są również źródłem witamin A, E oraz z grupy B które dbają nie tylko o prawidłową pracę układu nerwowego, ale również wspierają procesy widzenia i zdrowy wygląd. W owocach tych znajdziemy również sporą gamę składników mineralnych, przede wszystkim wapń dbający o mocne kości, żelazo chroniące przed anemią, magnez wpływający na prawidłową pracę mięśni oraz potas regulujący gospodarkę wodną organizmu. Ponadto truskawki są cennym źródłem błonnika wspierającego pracę jelit, a także kwasów organicznych, które wspomagają przemianę materii. Dodatkowo truskawki działają odkwaszająco i moczopędnie. Warto wspomnieć, że owoce są niskokaloryczne dzięki czemu również osoby będące na diecie redukcyjnej mogą korzystać z ich uroków.

Zielony koktajl z truskawkami

  • Garść szpinaku
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu lub kilka daktyli suszonych
  • 2-3 szklanki wody

Składniki zmiksować na gładki koktajl. Opcjonalnie na koniec dodać nasiona chia.

Letni koktajl z czereśnią

  • 2 szklanki truskawek
  • 2 szklanki czereśni
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 daktyle suszone

Czereśnie wydrylować i składniki zmiksować na gładki koktajl.

Twarożkowy deser z truskawkami

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 serek wiejski lekki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • Wiórki kokosowe

Truskawki zblendować lub wygnieść widelcem, przełożyć do miseczki i opłukać blender. Następnie do naczynia wrzucić serek wraz z miodem i zmiksować do gładkiej konsystencji, podzielić na dwie równe części, jedną wymieszać z kakao. W pucharku ułożyć na przemian serek z kakao, mus truskawkowy, jasny serek, mus i posypać wiórkami kokosowymi.

Błyskawiczne placuszki w polewie miodowej

  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 200g serka homogenizowanego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Garść truskawek
  • 1 łyżeczka miodu

Mąkę, serek, jajko, łyżkę oleju i sodę wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na nagrzaną i delikatnie posmarowaną olejem patelnię formując małe placuszki, następnie na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Placuszki smażyć do zarumienienia z obu stron, następnie polać miodem i posypać truskawkami.

Jogurtowa galaretka

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 opakowanie żelatyny w listkach

Truskawki zmiksować z jogurtem, miodem i płatkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po około 5-10 minutach wycisnąć z wody i rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Powoli wlać żelatynę do masy mieszając, następnie przelać do naczyń i odstawić do lodówki do momentu stężenia.

Makaron z truskawkami

  • Szklanka makaronu pełnoziarnistego
  • Pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka truskawek
  • 2-3 daktyle suszone

Makaron ugotować. Jogurt zmiksować z truskawkami i daktylami, sosem polać makaron, opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Orzeźwiająca sałatka miętowa z truskawkami i awokado

  • Garść sałaty
  • 1-2 łyżki mięty
  • 1 łyżka szczypiorku
  • Garść truskawek
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 50g sera feta 12% tłuszczu
  • ½ awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki octu balsamicznego

Fetę i awokado pokroić w kostkę, truskawki w plasterki, pomidorki na połówki. Składniki połączyć z sałatą, posiekaną miętą i szczypiorkiem. Oliwę wymieszać z łyżką wody, miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym oraz szczyptą pieprzu i sosem polać sałatkę, wymieszać.

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym

  • 1 Polędwiczka wieprzowa
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego

Polędwiczki pokroić na około 2 cm plastry, rozgnieść dłonią i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie około 2-3 minuty na stronę i odstawić. Na patelnię wlać bulion i dodać pokrojone na pół truskawki, ocet oraz miód i lekko poddusić aż sos uzyska dość gęstą konsystencję, doprawić pieprzem. Polędwiczki włożyć do sosu i chwilę razem podgrzać. Propozycja podania z ziemniakami oraz miksem sałat w sosie winegret.

Tekst ukazał się w Gazecie Olsztyńskiej 1.07.2017r.