Słodki deser, z naturalnych składników a przy tym bardzo odżywczy? Jasne – da się! Proponujemy Ci przepyszny budyń z kaszy jaglanej i banana, posypany owocami sezonowymi i orzechami. Wychodzi obłędnie – wypróbuj a nie pożałujesz. Dzieci również chętnie zajadają 🙂
Na 2-3 porcje potrzebujesz:
- pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem, 100g)
- szklankę mleka
- 1 banana
- opcjonalnie: 1 łyżeczkę miodu, owoce i orzechy do posypania
Kaszę przepłukać wodą, wrzucić do garnka, zalać połową szklanki mleka i 1/4 szklanki wody, gotować na wolnym ogniu mieszając. Gdy kasza wchłonie płyn i będzie miękka zmiksować ją na aksamitny mus z pozostałym mlekiem, bananem i ewentualnie miodem. Budyń można podawać posypany owocami i orzechami.
Poczytaj o właściwościach kaszy jaglanej w artykule o Polskim superfoods >klik<
Może Cię również zainteresować przepis na:
- wyjątkowy koktajl wiśniowy z bananem
- błyskawiczne kulki twarogowe w polewie czekoladowej a’la ptasie mleczko
- bananowe muffinki z płatków owsianych