Szukasz pomysłu na nową, skradającą serce zupę? Zapewniamy, że dobrze trafiłeś! Pyszna, aksamitna zupa krem z porów i ziemniaków – znika z garnka w mgnieniu oka 🙂 A przy okazji przemycisz wartościowy por do swojego menu. Wypróbuj!
Na garnek (około 4 porcje) potrzebujesz:
- 3 duże pory, białe części
- 5-6 ziemniaków
- 6 szklanek bulionu (lub mniej jeśli wolisz gęstsze kremy)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pestki dyni i/lub nasiona słonecznika
- sól himalajską, pieprz, gałkę muszkatołowa, koperek
- opcjonalnie jogurt naturalny, grzanki
Na rozgrzany olej w garnku wrzucić drobno posiekane pory, chwilę podsmażyć i zalać bulionem, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości doprawiając. Zupę zmiksować na gładki krem, posypać koperkiem i pestkami, można dodać kleks z jogurtu naturalnego i posypać grzankami. Smacznego!
Może Cię zainteresować również przepis na
- pyszną i błyskawiczną zupę szpinakową z jajkiem
- makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto
- aromatyczny ryż curry z łososiem