Szukasz pomysłu na nową, skradającą serce zupę? Zapewniamy, że dobrze trafiłeś! Pyszna, aksamitna zupa krem z porów i ziemniaków – znika z garnka w mgnieniu oka 🙂 A przy okazji przemycisz wartościowy por do swojego menu. Wypróbuj!

Na garnek (około 4 porcje) potrzebujesz:

  • 3 duże pory, białe części
  • 5-6 ziemniaków
  • 6 szklanek bulionu (lub mniej jeśli wolisz gęstsze kremy)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pestki dyni i/lub nasiona słonecznika
  • sól himalajską, pieprz, gałkę muszkatołowa, koperek
  • opcjonalnie jogurt naturalny, grzanki

Na rozgrzany olej w garnku wrzucić drobno posiekane pory, chwilę podsmażyć i zalać bulionem, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości doprawiając. Zupę zmiksować na gładki krem, posypać koperkiem i pestkami, można dodać kleks z jogurtu naturalnego i posypać grzankami. Smacznego!

 

Może Cię zainteresować również przepis na