Rabarbar jest wspaniałym produktem sezonowym, znanym w Polsce już od XVIII wieku. Wykorzystaj jego dobrodziejstwa takie jak zawartość witaminy C, A, E, potasu, wapnia oraz magnezu i przemyć go do diety w pysznych pełnoziarnistych muffinkach – połączenie z truskawką zachwyca!
Na 20 muffinek potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średniej grubości łodygi rabarbaru (ok 200g)
- szklankę truskawek
Rabarbar i truskawki drobno pokroić, połączyć z resztą składników. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Chcesz pogłębiać wiedzę o zdrowym żywieniu? Przeczytaj artykuł o zakwaszeniu organizmu
Może Cię również zainteresować przepis na
- pyszny i naturalny budyń jaglany z owocami sezonowymi
- błyskawiczne ciasto bananowe, które zawsze super wychodzi!
- wiosenny makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto