Rabarbar jest wspaniałym produktem sezonowym, znanym w Polsce już od XVIII wieku. Wykorzystaj jego dobrodziejstwa takie jak zawartość witaminy C, A, E, potasu, wapnia oraz magnezu i przemyć go do diety w pysznych pełnoziarnistych muffinkach – połączenie z truskawką zachwyca!

Na 20 muffinek potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej grubości łodygi rabarbaru (ok 200g)
  • szklankę truskawek

Rabarbar i truskawki drobno pokroić, połączyć z resztą składników. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

Chcesz pogłębiać wiedzę o zdrowym żywieniu? Przeczytaj artykuł o zakwaszeniu organizmu

Może Cię również zainteresować przepis na