Lubisz makarony? My też! Całe szczęście mają swoje miejsce w zdrowej diecie, ufff. . . Dodatkowo nadszedł sezon na szparagi – pyszne, niskokaloryczne i bardzo odżywcze. Wypróbuj to wspaniałe połączenie i pamiętaj dodać pesto bo „robi tu całą robotę” 🙂
Na 3-4 porcje potrzebujesz:
- 1 podwójną pierś z kurczaka
- 1 opakowanie pesto z bazylii
- około 8 szparagów, można użyć więcej
- makaron pełnoziarnisty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- mozzarella / parmezan
- papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, kurkuma, sól himalajska, czosnek
Makaron ugotować. Kurczaka pokroić w paseczki, posypać przyprawami i polać łyżką oleju. W tym czasie ze szparagów oberwać zdrewniałe końce, obrać i pokroić w paseczki około 1 cm. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić kurczaka razem ze szparagami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 7-10 minut. Do dania wrzucić makaron, dodać pesto i wymieszać, posypać startą mozzarellą lub parmezanem. Propozycja podania z pomidorkami koktajlowymi.
Zainspiruj się też innymi przepisami na szparagi >klik<
Może Cię również zainteresować przepis na:
- przepyszny kolorowy farsz idealny do makaronu czy ryżu
- zapiekanego kurczaka w sosie szpinakowym z fetą
- aromatyczne spaghetti z wołowiną pod posypką serową