Niezwykle aromatyczne i pyszne danie! Mięso przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste. Idealnie nadaje się do ziemniaków, kaszy czy ryżu w towarzystwie surówki z miksem sałat i świeżymy warzywami.
Potrzebne będą:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie szpinaku mrożonego (450g)
- Kilka pomidorów suszonych
- Pół opakowania sera feta 12% tłuszczu (100-150g)
- 1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
- Papryka słodka i ostra, kurkuma, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, czosnek
Mięso pokroić na filety, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać olejem, posypać obficie przyprawami. Do garnka wrzucić szpinak i dusić, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać posiekane pomidory i trzymać kilka minut na ogniu, pod koniec wrzucić pokrojoną fetę. Mięso obłożyć farszem, piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Czy wiesz, że szpinak jest jednym z produktów wspierających wzrok? Dowiedź się więcej!
Może Cię zainteresować również przepis na:
- pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym
- szpinak w trochę innej wersji, z łososiem
- leniwe klusku na słodko, w polewie owocowej!