Pulpety to nie tylko proste, szybkie ale (jeśli masz pomysł to) bardzo aromatyczne danie. Lubi je praktycznie każdy! Dziś chcemy Ci zaproponować pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo-pieczarkowym, idealnie komponują się z ryżem i brokułami, mniam!
Na 3-4 porcje potrzebujesz:
- Pół kg mielonego mięsa z podudzia indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- Garść pieczarek
- 1 duże jajko
- 2 opakowania przecieru pomidorowego lub 1 passata
- Ryż basmati
- Brokuły
- Papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie
Ryż i brokuły oddzielnie ugotować. Mięso rozmieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, solą oraz pieprzem, następnie uformować pulpety. Do garnka wlać przecier pomidorowy, podlać lekko bulionem lub wodą i zagotować, wrzucić posiekane pieczarki oraz pulpety i gotować około 15 minut. Pulpety podawać z ryżem i brokułami.
Chcesz więcej?
Przepis pochodzi z naszego 3-dniowego jadłospisu, który możesz ściągnąć za free!
Może Cię zainteresować również przepis na
- pieczone kotlety mielone z ajvarem
- aromatyczną zapiekankę z patelni
- błyskawiczne polędwiczki z sałatką ze szparagów i pomidorową kaszą