Pulpety to nie tylko proste, szybkie ale (jeśli masz pomysł to) bardzo aromatyczne danie. Lubi je praktycznie każdy! Dziś chcemy Ci zaproponować pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo-pieczarkowym, idealnie komponują się z ryżem i brokułami, mniam!

Na 3-4 porcje potrzebujesz:

  • Pół kg mielonego mięsa z podudzia indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Garść pieczarek
  • 1 duże jajko
  • 2 opakowania przecieru pomidorowego lub 1 passata
  • Ryż basmati
  • Brokuły
  • Papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie

Ryż i brokuły oddzielnie ugotować. Mięso rozmieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, solą oraz pieprzem, następnie uformować pulpety. Do garnka wlać przecier pomidorowy, podlać lekko bulionem lub wodą i zagotować, wrzucić posiekane pieczarki oraz pulpety i gotować około 15 minut. Pulpety podawać z ryżem i brokułami.

Chcesz więcej?

Przepis pochodzi z naszego 3-dniowego jadłospisu, który możesz ściągnąć za free!

 

Może Cię zainteresować również przepis na