Kto z nas nie lubi kotletów mielonych hmmm 🙂 Dziś w trochę innej odsłonie, przełam rutynę! Proponujemy Ci pieczone kotlety mielone w pysznej wariacji z ajvarem i musztardą – podbijają serca!
Potrzebujesz:
- 500g mięsa mielonego, u nas wołowe
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki ajvaru
- 1 łyżkę musztardy
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- Czosnek, pieprz, sól himalajska, natka pietruszki
Mięso połączyć z jajkiem, bułką, ajvarem, musztardą i przyprawami, dodać posiekaną natkę pietruszki. Uformować kotleciki i podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i piec 15 minut w 160 stopniach.
Czy wiesz, że mięso jest dobrym źródłem cynku? Dowiedź się więcej!
Może Cię również zainteresować przepis na
- aromatycznego kurczaka pieczonego z warzywami
- wyjątkowy farsz do makaronu lub ryżu
- pyszny deser czyli kulki twarogowe w polewie czekoladowej