Botwinka nie jedno ma imię! A Ty jak o niej mówisz – botwina, boćwina czy może botwinka? Całe szczęście nie ma to większego znaczenia bo liczy się smak a ten jest powalający 🙂 Dodatkowo ma ona właściwości prozdrowotne bo jest prawdziwą bombą odżywczą – od witamy A, przez witaminę C aż do żelaza. To co, wypróbujesz nasz przepis?
Na garnek potrzebujesz:
- 1 pęczek botwinki
- 4 buraki
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- Bulion warzywny lub mięsny, ilość według upodobań – czy wolisz gęstą czy bardziej płynną zupę
- Ziele angielskie i liść laurowy
- Łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
Ziemniaki, buraki i marchewkę obrać, następnie drobno pokroić i umieścić w garnku z bulionem, gotować około 30 minut dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie botwinkę dokładnie umyć i posiekać, wrzucić do zupy i gotować jeszcze około 5-10 minut. Zupę zabielić jogurtem naturalnym lub opcjonalnie śmietaną.
Może Cię również zainteresować przepis na:
- przepyszną zupę krem z pora i ziemniaka – znika w mgnieniu oka
- leczo z cukinią, papryką i kiełbasą drobiową
- aromatyczny krupnik grzybowy