Jesień jest porą roku obfitującą w grzyby – są one nie tylko niskokaloryczne, ale zawierają również m.in. żelazo, magnez, potas oraz błonnik pokarmowy. Dodatkowo grzyby nadają niezwykłego aromatu potrawom, a ich charakterystyczny smak można zachować poprzez suszenie.
Składniki na garnek zupy:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 4 ziemniaki
- Pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej
- Garść grzybów suszonych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Pieprz, sól himalajska, tymianek, natka pietruszki
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej kilka godzin wcześniej. Marchewkę i pietruszkę pokroić, wrzucić do garnka razem z obranym selerem oraz kawałkiem pora, zalać wodą i przygotować bulion. Na sitku odsączyć grzyby wlewając wodę (pozostałą z moczenia) do bulionu, dodać również pokrojone ziemniaki oraz kaszę. W międzyczasie grzyby drobno posiekać, mięso pokroić w kostkę i doprawić pieprzem, następnie składniki przesmażyć na oleju i dodać do zupy. Danie gotować do miękkości doprawiając pieprzem, tymiankiem oraz opcjonalnie solą. Po podaniu posypać natką. Smacznego!