Wciąż jesz w kółko te same zupy – rosół, pomidorowa, ogórkowa? Czas na odmianę! Wypróbuj naszą zupę szpinakową, robi się ją bardzo prosto, na dodatek błyskawicznie a smak gwarantowany. Odczaruj szpinak w diecie swojej rodziny 🙂
Na średniej wielkości garnek potrzebujesz:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 por
- Bulion warzywny
- 3-4 ziemniaki
- 3 plastry sera feta
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- Jajka
- Czosnek, 1-2 ząbki
Na oleju w garnku podsmażyć posiekanego pora, wlać bulion, dodać pokrojone ziemniaki i gotować. W międzyczasie wrzucić zamrożony szpinak, czosnek i gotować jeszcze około 20 minut, zmiksować. Do zupy wrzucić pokrojoną w kostkę fetę i przez kilka minut trzymać na wolnym ogniu, doprawić pieprzem. Zupę podawać z jajkiem.
Czy wiesz, że szpinak jest jednym z produktów wspierających wzrok? Dowiedź się więcej!
Może Cię również zainteresować przepis na
- wyjątkowo smaczne pieczone kotlety z ajvarem i musztardą
- duszone polędwiczki z marchewką i groszkiem
- aromatyczną zupę botwinkę