Lubisz zupy? Wypróbuj naszą zupę szczawiową gotowaną z ziemniakami i podawaną z jajkami. Szybkość przygotowania zdecydowanie zachęca, ale uwaga – bardzo szybko też znika z garnka! 🙂

Na garnek (około 4 porcje) potrzebujesz:

  • 1 słoiczek szczawiu (lub około 250g szczawiu świeżego)
  • 1 szklankę włoszczyzny
  • pół kg ziemniaków
  • Bulion warzywny
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub ewentualnie śmietany 12%
  • Jajka

Do bulionu dodać szczaw, pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki, doprawić szczyptą soli i pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec odlać chochlę zupy i rozmieszać z jogurtem bądź śmietaną, wlać ponownie do garnka i rozmieszać. W międzyczasie ugotować jajka i podawać z zupą.

 

Może Cię również zainteresować przepis na:

       

Scroll Up