Lubisz zupy? Wypróbuj naszą zupę szczawiową gotowaną z ziemniakami i podawaną z jajkami. Szybkość przygotowania zdecydowanie zachęca, ale uwaga – bardzo szybko też znika z garnka! 🙂
Na garnek (około 4 porcje) potrzebujesz:
- 1 słoiczek szczawiu (lub około 250g szczawiu świeżego)
- 1 szklankę włoszczyzny
- pół kg ziemniaków
- Bulion warzywny
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub ewentualnie śmietany 12%
- Jajka
Do bulionu dodać szczaw, pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki, doprawić szczyptą soli i pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec odlać chochlę zupy i rozmieszać z jogurtem bądź śmietaną, wlać ponownie do garnka i rozmieszać. W międzyczasie ugotować jajka i podawać z zupą.
Może Cię również zainteresować przepis na:
- pyszną zupę botwinkę z ziemniakami
- pieczonego kurczaka z warzywami
- naleśniki z bananowym twarożkiem pod polewą