Lubisz potrawy o lekko orientalnym smaku? Idealnie sprawdzi się ryż duszony z łososiem i warzywami, do tego podkreślająca smak feta – mniam!
Potrzebne będą:
- 1 łosoś wędzony na ciepło (wymiennie można wykorzystać świeży filet z łososia i przyprawić go pieprzem cytrynowym)
- pół papryki
- garść pomidorów koktajlowych
- ser Feta 12% tłuszczu, 2-3 plastry
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- curry, papryka ostra
- ryż basmati, ilość według uznania (na zdjęciu 60g przed ugotowaniem)
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekanego łososia i paprykę, dodać pomidorki pokrojone na połówki i smażyć kilka minut. Następnie wrzucić ryż i posiekaną fetę, doprawić curry i papryką, trzymać na wolnym ogniu jeszcze chwilę mieszając. Smacznego!