Masz ochotę na bezmięsny obiad? Dziś proponuję Ci pyszne kremowe warzywne risotto, ale… możesz podczas przygotowania dodać pierś z kurczaka, pysznie będzie też smakowało do grillowanego fileta z kurczaka / indyka, pieczonych udek czy bitek!

Na około 3 porcje potrzebujesz:

  • 1 cukinię
  • 1 por
  • 2 garście pieczarek
  • 2 papryki
  • kilka różyczek brokuła
  • około 100-120g ryżu basmati lub arborio
  • bulion warzywny, 1-2 szklanki
  • 2 łyżki serka twarożkowego / jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • koperek, natkę pietruszki, pieprz ziołowy, paprykę słodką i ostrą

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany por razem z pokrojonymi pieczarkami, chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię oraz drobno posiekane różyczki brokuła. Do garnka wlać bulion na wysokość składników, wrzucić ryż i gotować. Danie podlewać bulionem po wchłonięciu poprzedniej porcji, stale mieszając. Risotto doprawić pieprzem ziołowym oraz papryką, pod koniec dodać koperek, serek lub jogurt i rozmieszać, posypać natką. Smacznego!

 

Może Cię również zainteresować przepis na