Masz ochotę na bezmięsny obiad? Dziś proponuję Ci pyszne kremowe warzywne risotto, ale… możesz podczas przygotowania dodać pierś z kurczaka, pysznie będzie też smakowało do grillowanego fileta z kurczaka / indyka, pieczonych udek czy bitek!
Na około 3 porcje potrzebujesz:
- 1 cukinię
- 1 por
- 2 garście pieczarek
- 2 papryki
- kilka różyczek brokuła
- około 100-120g ryżu basmati lub arborio
- bulion warzywny, 1-2 szklanki
- 2 łyżki serka twarożkowego / jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- koperek, natkę pietruszki, pieprz ziołowy, paprykę słodką i ostrą
W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekany por razem z pokrojonymi pieczarkami, chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię oraz drobno posiekane różyczki brokuła. Do garnka wlać bulion na wysokość składników, wrzucić ryż i gotować. Danie podlewać bulionem po wchłonięciu poprzedniej porcji, stale mieszając. Risotto doprawić pieprzem ziołowym oraz papryką, pod koniec dodać koperek, serek lub jogurt i rozmieszać, posypać natką. Smacznego!
Może Cię również zainteresować przepis na
- pieczone kotlety mielone z ajvarem i musztardą
- kurczaka w sosie szpinakowym z fetą
- naleśniki z bananowym twarogiem w polewie truskawkowej