Szukasz pomysłu na szybki ale aromatyczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, robi się je błyskawicznie a wychodzą na prawdę przepysznie! Jeśli nie masz pod ręką kurek to możesz bez problemu wykorzystać inne grzyby np. ogólnodostępne pieczarki.

Na 3-4 porcje potrzebujesz:

  • pół kg polędwiczek wieprzowych
  • około 250g kurek
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ziemniaki
  • brokuły
  • paprykę słodką, rozmaryn, pieprz ziołowy, natkę pietruszki

Ziemniaki i brokuły oddzielnie ugotować. Polędwiczki pokroić w plastry, rozgnieść ręką, polać olejem i posypać przyprawami, odstawić na kilka minut. Kurki oczyścić (można zalać gorącą wodą i poczekać około pół minuty, przepłukać) i drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić polędwiczki i smażyć po około 2 minuty na stronę, dodać kurki i smażyć jeszcze kilka minut, dodać serek i poddusić. Polędwiczki podawać z ziemniakami i brokułami, danie posypać natką.

Może Cię zainteresować również przepis na:

     

Scroll Up