Szukasz pomysłu na szybki ale aromatyczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, robi się je błyskawicznie a wychodzą na prawdę przepysznie! Jeśli nie masz pod ręką kurek to możesz bez problemu wykorzystać inne grzyby np. ogólnodostępne pieczarki.
Na 3-4 porcje potrzebujesz:
- pół kg polędwiczek wieprzowych
- około 250g kurek
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ziemniaki
- brokuły
- paprykę słodką, rozmaryn, pieprz ziołowy, natkę pietruszki
Ziemniaki i brokuły oddzielnie ugotować. Polędwiczki pokroić w plastry, rozgnieść ręką, polać olejem i posypać przyprawami, odstawić na kilka minut. Kurki oczyścić (można zalać gorącą wodą i poczekać około pół minuty, przepłukać) i drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić polędwiczki i smażyć po około 2 minuty na stronę, dodać kurki i smażyć jeszcze kilka minut, dodać serek i poddusić. Polędwiczki podawać z ziemniakami i brokułami, danie posypać natką.
Może Cię zainteresować również przepis na:
- makaron z kurkami i serkiem mascarpone – dobra okazja by wykorzystać pozostałe składniki z powyższego dania (serek, kurki)
- aromatyczne kotlety mielone inaczej z ajvarem i musztardą
- błyskawiczne ciasto bananowe, które zawsze wychodzi!