Warto wykorzystać sezon grzybowy i wzbogacić smak potraw tymi niepowtarzalnymi produktami. Wypróbuj błyskawiczny makaron z kurczakiem, kurkami i serkiem mascarpone – danie robi się w 15 minut a wspaniale zasmakuje smakiem i aromatem – mniam!
Na około 4 porcje potrzebujesz:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebulę
- około 250g kurek
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- makaron pełnoziarnisty, ilość wg uznania
- natkę pietruszki, pieprz, sól himalajską, paprykę słodką i ostrą, kurkumę
- ulubione warzywa na zagryzkę, u nas papryka pokrojona w paski
Makaron ugotować. Kurki oczyścić (można zalać gorącą wodą i poczekać pół minuty) i drobno pokroić, cebulę posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę, polać łyżką oleju i posypać przyprawami, odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić cebulę, następnie wrzucić przygotowanego kurczaka razem z kurkami i smażyć około 10 minut, dodać serek. Po kilku minutach wrzucić makaron i natkę, wymieszać. Podawać z ulubionym warzywem, smacznego!
Może Cię zainteresować również przepis na:
- aromatyczny makaron ze szparagami i pesto
- kolorowy farsz z kurczakiem i warzywami do ryżu, makaronu czy nawet naleśników
- pyszny grzybowy krupnik z kurczakiem