Czy jest tu ktoś kto nie lubi muffinek? Nie? Tak też myśleliśmy! Dziś mamy dla Was przepis na pyszne kakaowe muffinki z bananem i…ciecierzycą. Zaskoczeni?

Ciecierzycę najczęściej wykorzystuje się do dań wytrawnych jako składnik obiadów czy past np. hummusu, ale dziś przemycamy ją na słodko. Dodatkowo muffinki robią się błyskawicznie i są idealnie wilgotne w środku!

Na 9 sztuk potrzeba:

  • puszkę ciecierzycy
  • 1 banana
  • kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
  • jajko
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu (jeśli lubisz wyraźnie słodkie wypieki to możesz dodać więcej)
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Ciecierzycę odsączyć i przepłukać, zmiksować z resztą składników. Ciasto wlać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie przez chwilę ćwiczyć silną wolę i poczekać aż przestygną 🙂 Wybornie smakują posmarowane masłem orzechowym.

 

 

Może Cię zainteresować również przepis na: