Czy jest tu ktoś kto nie lubi muffinek? Nie? Tak też myśleliśmy! Dziś mamy dla Was przepis na pyszne kakaowe muffinki z bananem i…ciecierzycą. Zaskoczeni?
Ciecierzycę najczęściej wykorzystuje się do dań wytrawnych jako składnik obiadów czy past np. hummusu, ale dziś przemycamy ją na słodko. Dodatkowo muffinki robią się błyskawicznie i są idealnie wilgotne w środku!
Na 9 sztuk potrzeba:
- puszkę ciecierzycy
- 1 banana
- kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
- jajko
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu (jeśli lubisz wyraźnie słodkie wypieki to możesz dodać więcej)
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Ciecierzycę odsączyć i przepłukać, zmiksować z resztą składników. Ciasto wlać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie przez chwilę ćwiczyć silną wolę i poczekać aż przestygną 🙂 Wybornie smakują posmarowane masłem orzechowym.
Może Cię zainteresować również przepis na:
- pełnoziarniste muffinki z rabarbarem i truskawkami
- orzechową owsiankę z bananem i malinami
- cynamonowy słodki omlet z owocami