Dziś mamy dla Ciebie przepis na pysznego, soczystego indyka duszonego z pieczarkami w mleku kokosowym. Smakuje wybornie i robi się bardzo szybko. Wypróbuj!
Na około 4 porcje potrzebujesz:
- 1 podwójną pierś z indyka
- 3 garście pieczarek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół puszki mleczka kokosowego
- paprykę słodką i ostrą, rozmaryn, kurkumę, pieprz ziołowy, sól himalajską
Mięso pokroić na filety, polać połową oleju i posypać obficie przyprawami. Ułożyć w rozgrzanym garnku i smażyć po 2-3 minuty na stronę. W międzyczasie pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni na pozostałym oleju, wrzucić do mięsa, wlać mleczko i jeszcze raz doprawić, dodać szczyptę soli i pieprz. Dusić kilkanaście minut.
U nas podane z kaszą gryczaną oprószoną szczypiorkiem, ogórkami kiszonymi i buraczkami.
Smacznego!
Może Cię zainteresować również przepis na:
- łososia pieczonego z warzywami – robi się praktycznie samo!
- orientalną zupę cukiniową z curry i kurczakiem
- aromatycznego kurczaka ze szpinakiem i fetą