Proponujemy Ci przepyszną zupę krem z cukinii. W naszym wydaniu lekko orientalna i jednocześnie niezwykle aromatyczna – z dodatkiem curry, kaszy jaglanej i kurczaka. Może wypróbujesz? Koniecznie posyp natką bo super podkreśla smak!

zupa-z-cukinii

Na cały garnek zużyliśmy:

  • 2 ogromne cukinie 🙂 można użyć 3-4 małe
  • 1 włoszczyznę (marchew, por, seler, pietruszka)
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego
  • bulion warzywny
  • curry, pieprz, sól himalajską, natkę pietruszki

Do bulionu dodać pokrojoną cukinię oraz włoszczyznę, gotować około 10-15 minut i zmiksować. Do zupy wrzucić kaszę oraz przyprawy. W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem i posypać przyprawami, następnie usmażyć i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości kaszy i posypać natką.