Proponujemy Ci przepyszną zupę krem z cukinii. W naszym wydaniu lekko orientalna i jednocześnie niezwykle aromatyczna – z dodatkiem curry, kaszy jaglanej i kurczaka. Może wypróbujesz? Koniecznie posyp natką bo super podkreśla smak!
Na cały garnek zużyliśmy:
- 2 ogromne cukinie 🙂 można użyć 3-4 małe
- 1 włoszczyznę (marchew, por, seler, pietruszka)
- 100g kaszy jaglanej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżkę oleju rzepakowego
- bulion warzywny
- curry, pieprz, sól himalajską, natkę pietruszki
Do bulionu dodać pokrojoną cukinię oraz włoszczyznę, gotować około 10-15 minut i zmiksować. Do zupy wrzucić kaszę oraz przyprawy. W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem i posypać przyprawami, następnie usmażyć i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości kaszy i posypać natką.