Znudziły Ci się już tradycyjne obiady – mięso, ziemniaki i surówka? Nadszedł czas aby wypróbować faszerowane warzywa, nie tylko są wspaniale aromatyczne, ale również bardzo odżywcze. Dziś przepis na pyszne faszerowane papryki.
Na porcję przedstawioną na zdjęciu potrzebujesz:
- 4 papryki
- 2 garście pieczarek
- 2 marchewki
- 120g suchego ryżu basmati
- 200g przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- Mozzarella
- Czosnek, cebula suszona, pomidory suszone, pieprz, papryka ostra, sól ziołowa, kmin rzymski
Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone pieczarki, po kilku minutach dodać startą marchew i dusić około 2-3 minuty. Na patelnię dodać ugotowany ryż, wlać przecier lub passatę i doprawić, wymieszać. Papryki wydrążyć, napełnić przygotowanym farszem, naczynie podlać lekko wodą (pół szklanki) i piec około 40 minut w 200 stopniach, kilka minut przed końcem na każdej papryce ułożyć plaster mozzarelli. Podawać z porcją mięsa lub ryby, opcjonalnie można dodać mięso np. mielone lub drobno pokrojoną pierś z kurczaka/indyka podczas przygotowywania farszu. Smacznego!
Może Cię również zainteresować przepis na
- kremowe warzywne risotto
- błyskawiczną zapiekankę makaronową z patelni
- pyszne naleśniki z bananowym twarogiem w polewie truskawkowej