Ziemniaki jedzone na zimno mają zdecydowaną zaletę – są źródłem skrobi opornej, która m.in. wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi, jest też cennym prebiotykiem wspierającym florę bakteryjną jelit. Dziś ziemniaki w propozycji sałatkowej.
Na 3-4 porcje potrzebujemy:
- 4-5 średnich ziemniaków
- Pęczek brokuła
- 4 ogórki kiszone
- 8 plasterków wędliny, najlepiej polędwica z piersi kurczaka lub indyka
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- Jogurt naturalny, mały kubeczek
- Musztardę, czosnek
Brokuły ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami i wędliną. Brokuły posiekać i połączyć z resztą składników. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz łyżeczką musztardy, sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Smacznego!