Ziemniaki jedzone na zimno mają zdecydowaną zaletę – są źródłem skrobi opornej, która m.in. wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi, jest też cennym prebiotykiem wspierającym florę bakteryjną jelit. Dziś ziemniaki w propozycji sałatkowej.

Na 3-4 porcje potrzebujemy:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • Pęczek brokuła
  • 4 ogórki kiszone
  • 8 plasterków wędliny, najlepiej polędwica z piersi kurczaka lub indyka
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • Jogurt naturalny, mały kubeczek
  • Musztardę, czosnek

Brokuły ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami i wędliną. Brokuły posiekać i połączyć z resztą składników. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz łyżeczką musztardy, sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Smacznego!