Święta i Sylwester to wyjątkowy czas, któremu najczęściej towarzyszy suto zastawiony stół. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania Świąteczne oraz Sylwestrowe – zainspiruj się!

 

Dania Świąteczne

Ryba po grecku

  • Pół kilograma filetów chudej ryby np. morszczuka lub dorsza
  • 4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • Mały kawałek pora
  • Pół cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki

Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem, następnie ugotować na parze. W międzyczasie cebulę i por posiekać, podsmażyć na łyżeczce oleju, dodać resztę warzyw startych na tarce, liść i ziele. Danie dusić przez chwilę, dodać szklankę wody, koncentrat i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, można doprawić lekko pieprzem i solą. Gotowaną rybę ułożyć w duszonych warzywach, danie posypać natką pietruszki.

Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Pół kilograma filetów śledziowych solonych
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • Pół jabłka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu domowego
  • Sok z cytryny, pieprz

Filety wymoczyć w wodzie lub mleku, odsączyć i skropić sokiem z cytryny. Jajko, buraki i ziemniaki ugotować (w skórkach), następnie po obraniu buraki zetrzeć na tarce, a ziemniaki i jajko pokroić w kostkę razem z ogórkami oraz jabłkiem. Składniki połączyć z rybą, doprawić pieprzem i polać jogurtem rozmieszanym z domowym majonezem.

Majonez domowy

  • 1 kubek serka wiejskiego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki octu
  • Sól himalajska, pieprz

Z serka wylać połowę śmietanki, następnie zmiksować z musztardą, octem i przyprawami. W tym czasie jajko ugotować, od razu obrać i jeszcze ciepłe delikatnie pokroić, dodać do przygotowanych składników i zmiksować na gęstą, kremową masę.

Korzenne ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej graham
  • Pół szklanki otrąb pszennych
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

Jajka zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji, dodać resztę składników i wymieszać, następnie przelać do keksówki, piec około godzinę w 190 stopniach. Czekoladę roztopić w garnku lub w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Pierniczki

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 7-8 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej

Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać miód, jajko i olej, wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć za pomocą foremek różne kształty. Pierniczki piec 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować polewę czekoladową jak w przepisie na ciasto marchewkowe.

Domowa przyprawa korzenna:

  • 50g cynamonu
  • 20g suszonego imbiru
  • po 10g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
  • po 15g ziaren kardamonu i goździków
  • 5g gwiazdek anyżu
  • szczypta czarnego pieprzu

Składniki utłuc w moździerzu lub po utarciu goździków wszystko zmielić w maszynce do mielenia kawy.

Przekąski Sylwestrowe:

Sałatka z fetą i kurczakiem w sosie koperkowo-czosnkowym

  • Mięso z 1 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • Pół opanowania sera feta 12% tłuszczu
  • 1 brokuł
  • 1 duża papryka
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • Makaron pełnoziarnisty, ilość wedle uznania
  • Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek, koperek

Brokuły i makaron oddzielnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane składniki połączyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i fetę, polać jogurtem wymieszanym z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.

Nachosy

  • Szklanka mąki kukurydzianej
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Papryka słodka i ostra, kolendra, sól himalajska

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem, następnie rozwałkować na grubość 1-2 mm i ciąć na mniejsze części np. trójkąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 160 stopniach. Podawać z sosami.

Frytki warzywne

  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2 bataty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól himalajska, zioła prowansalskie, kolendra

Warzywa obrać i pokroić w paski wielkości frytek, polać olejem oraz oprószyć przyprawami. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać z sosami.

Sos Meksykański:

  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sok z 1 limonki
  • Sól himalajska, pieprz

Pomidory obrać i usunąć nasiona, drobno pokroić razem z awokado, cebulą i czosnkiem. Warzywa zmiksować z resztą składników.

Sos Tzatziki

  • 1 jogurt grecki
  • Pół dużego ogórka lub jeden mały
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka koperku
  • Sól himalajska, pieprz

Czosnek posiekać, ogórka obrać i zetrzeć na tarce, składniki połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i przyprawami.

Koreczki

  • Pomidorki koktajlowe + małe kuleczki mozzarelli + bazylia
  • Grillowana cukinia + ser feta + łosoś wędzony + pomidory suszone + oliwki
  • Pomidorki koktajlowe + ser feta + łosoś wędzony + oliwki
  • Pieczony kurczak + ser żółty + ogórki kiszone + papryka + marynowane pieczarki
  • Kiwi + banan + pomarańcza + winogrona

Składniki pokroić i nadziać naprzemiennie na patyczki.

 

Artykuł ukazał się w Gazecie Olsztyńskiej 16.12.217r. Magazynie “Fit nie Fat”, wydanie listopad – grudzień 2017