Święta i Sylwester to wyjątkowy czas, któremu najczęściej towarzyszy suto zastawiony stół. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania Świąteczne oraz Sylwestrowe – zainspiruj się!
Dania Świąteczne
Ryba po grecku
- Pół kilograma filetów chudej ryby np. morszczuka lub dorsza
- 4 marchewki
- 1/4 selera
- 2 małe korzenie pietruszki
- Mały kawałek pora
- Pół cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki
Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem, następnie ugotować na parze. W międzyczasie cebulę i por posiekać, podsmażyć na łyżeczce oleju, dodać resztę warzyw startych na tarce, liść i ziele. Danie dusić przez chwilę, dodać szklankę wody, koncentrat i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, można doprawić lekko pieprzem i solą. Gotowaną rybę ułożyć w duszonych warzywach, danie posypać natką pietruszki.
Sałatka śledziowa z buraczkami
- Pół kilograma filetów śledziowych solonych
- 3 buraki
- 2 ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- Pół jabłka
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu domowego
- Sok z cytryny, pieprz
Filety wymoczyć w wodzie lub mleku, odsączyć i skropić sokiem z cytryny. Jajko, buraki i ziemniaki ugotować (w skórkach), następnie po obraniu buraki zetrzeć na tarce, a ziemniaki i jajko pokroić w kostkę razem z ogórkami oraz jabłkiem. Składniki połączyć z rybą, doprawić pieprzem i polać jogurtem rozmieszanym z domowym majonezem.
Majonez domowy
- 1 kubek serka wiejskiego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki octu
- Sól himalajska, pieprz
Z serka wylać połowę śmietanki, następnie zmiksować z musztardą, octem i przyprawami. W tym czasie jajko ugotować, od razu obrać i jeszcze ciepłe delikatnie pokroić, dodać do przygotowanych składników i zmiksować na gęstą, kremową masę.
Korzenne ciasto marchewkowe w polewie czekoladowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej graham
- Pół szklanki otrąb pszennych
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 jajka
- 1-2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki miodu
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
Jajka zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji, dodać resztę składników i wymieszać, następnie przelać do keksówki, piec około godzinę w 190 stopniach. Czekoladę roztopić w garnku lub w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Pierniczki
- 2 szklanki mąki pszennej graham
- 7-8 łyżek miodu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać miód, jajko i olej, wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć za pomocą foremek różne kształty. Pierniczki piec 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować polewę czekoladową jak w przepisie na ciasto marchewkowe.
Domowa przyprawa korzenna:
- 50g cynamonu
- 20g suszonego imbiru
- po 10g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
- po 15g ziaren kardamonu i goździków
- 5g gwiazdek anyżu
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki utłuc w moździerzu lub po utarciu goździków wszystko zmielić w maszynce do mielenia kawy.
Przekąski Sylwestrowe:
Sałatka z fetą i kurczakiem w sosie koperkowo-czosnkowym
- Mięso z 1 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
- Pół opanowania sera feta 12% tłuszczu
- 1 brokuł
- 1 duża papryka
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- Makaron pełnoziarnisty, ilość wedle uznania
- Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek, koperek
Brokuły i makaron oddzielnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przygotowane składniki połączyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i fetę, polać jogurtem wymieszanym z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Nachosy
- Szklanka mąki kukurydzianej
- Szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Papryka słodka i ostra, kolendra, sól himalajska
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem, następnie rozwałkować na grubość 1-2 mm i ciąć na mniejsze części np. trójkąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 160 stopniach. Podawać z sosami.
Frytki warzywne
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 2 bataty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól himalajska, zioła prowansalskie, kolendra
Warzywa obrać i pokroić w paski wielkości frytek, polać olejem oraz oprószyć przyprawami. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać z sosami.
Sos Meksykański:
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sok z 1 limonki
- Sól himalajska, pieprz
Pomidory obrać i usunąć nasiona, drobno pokroić razem z awokado, cebulą i czosnkiem. Warzywa zmiksować z resztą składników.
Sos Tzatziki
- 1 jogurt grecki
- Pół dużego ogórka lub jeden mały
- 1-2 ząbki czosnku
- Pół pęczka koperku
- Sól himalajska, pieprz
Czosnek posiekać, ogórka obrać i zetrzeć na tarce, składniki połączyć z jogurtem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
Koreczki
- Pomidorki koktajlowe + małe kuleczki mozzarelli + bazylia
- Grillowana cukinia + ser feta + łosoś wędzony + pomidory suszone + oliwki
- Pomidorki koktajlowe + ser feta + łosoś wędzony + oliwki
- Pieczony kurczak + ser żółty + ogórki kiszone + papryka + marynowane pieczarki
- Kiwi + banan + pomarańcza + winogrona
Składniki pokroić i nadziać naprzemiennie na patyczki.
Artykuł ukazał się w Gazecie Olsztyńskiej 16.12.217r. Magazynie “Fit nie Fat”, wydanie listopad – grudzień 2017