Buraki są bardzo wartościowym warzywem, mają nie tylko właściwości krwiotwórcze ale także ogrom antyoksydantów. Dzisiaj proponuję je w ciekawym smakowo zestawieniu z serem feta.

Na około 3-4 porcje potrzebujemy:

  • 2 duże lub 4 małe buraki
  • 1 ogórek
  • 200g sera feta 12% tłuszczu
  • Sałatę, ilość dowolna
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę musztardy i miodu, ocet balsamiczny, sok z cytryny
  • Paprykę słodką, pieprz cytrynowy

Buraki obrać, pokroić w kostkę i oprószyć papryką oraz pieprzem cytrynowym, zawinąć w folię aluminiową i piec około 40 minut w 200 stopniach. Ogórka i fetę pokroić w kostkę, sałatę drobno porwać i składniki wymieszać z burakami. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i odrobiną octu, dodać szczyptę soku z cytryny, 2 łyżki ciepłej wody i rozmieszać (można wstrząsnąć w słoiku). Sosem polać sałatkę i posypać słonecznikiem. Polecam zjeść z pieczywem razowym. Smacznego!