Buraki są bardzo wartościowym warzywem, mają nie tylko właściwości krwiotwórcze ale także ogrom antyoksydantów. Dzisiaj proponuję je w ciekawym smakowo zestawieniu z serem feta.
Na około 3-4 porcje potrzebujemy:
- 2 duże lub 4 małe buraki
- 1 ogórek
- 200g sera feta 12% tłuszczu
- Sałatę, ilość dowolna
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę musztardy i miodu, ocet balsamiczny, sok z cytryny
- Paprykę słodką, pieprz cytrynowy
Buraki obrać, pokroić w kostkę i oprószyć papryką oraz pieprzem cytrynowym, zawinąć w folię aluminiową i piec około 40 minut w 200 stopniach. Ogórka i fetę pokroić w kostkę, sałatę drobno porwać i składniki wymieszać z burakami. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i odrobiną octu, dodać szczyptę soku z cytryny, 2 łyżki ciepłej wody i rozmieszać (można wstrząsnąć w słoiku). Sosem polać sałatkę i posypać słonecznikiem. Polecam zjeść z pieczywem razowym. Smacznego!