Na przedstawioną porcję użyto:
- 350g halibuta
- 350g marchewki
- 100g pietruszki
- 50g selera korzeniowego
- 1 cebulę
- Pół słoiczka (100g) koncentratu pomidorowego
- Łyżkę oleju rzepakowego
- Bulion warzywny
- Paprykę słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy
Na połowie oleju w garnku przeszklić posiekaną cebulę. Włoszczyznę starkować i wrzucić do garnka, podlać bulionem, dodać 4 ziela angielskie i 1 liść laurowy, dusić. W międzyczasie dodać koncentrat pomidorowy, można rozmieszać z odrobiną bulionu z garnka. Na drugiej połowie oleju podsmażyć po około 1-2 minuty na stronę oprószoną pieprzem ziołowym rybę, następnie przełożyć do garnka i jeszcze chwilę razem poddusić. Danie doprawić pieprzem, papryką i ziołami.