Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na posiłki okołotreningowe. Pamiętaj jednak, że podane gramatury są orientacyjne, a pożądana kaloryczność posiłków będzie zależała od Twojego indywidualnego zapotrzebowania związanego m.in. z intensywnością i długością treningu.
Co jeść 2-3 godziny przed treningiem:
Sałatka z kurczakiem i fetą
- 4-5 łyżek kaszy bulgur
- Mięso z połowy piersi kurczaka bez skóry
- Plaster sera feta 12% tłuszczu
- 1 pomidor
- Pół papryki
- 1-2 łyżki kukurydzy konserwowej
- Kilka pomidorów suszonych w oleju i olej do skropienia potrawy
- Zioła prowansalskie
Kaszę ugotować. Kurczaka oprószyć przyprawami i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub np. grillować. Do kaszy dodać pokrojone w kostkę mięso, fetę, paprykę i pomidory. Sałatkę posypać posiekanymi suszonymi pomidorami oraz odsączoną i przepłukaną kukurydzą, skropić olejem i posypać ziołami.
Zapiekanka z tuńczykiem i oliwkami
- 4-5 łyżek ryżu brązowego lub basmati
- Tuńczyk w sosie własnym
- Kilka plastrów sera camembert lub mozzarelli
- Garść czarnych lub zielonych oliwek
- 1 pomidor
- Bazylia
Ryż ugotować. Pomidora obrać i pokroić w kostkę razem z serem, oliwki posiekać, tuńczyka odsączyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posypać przygotowanymi składnikami i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 7 minut, posypać bazylią.
Buraczkowa sałatka z fetą i kuskusem
- 4-5 łyżek kaszy kuskus
- 1-2 buraki
- 1/3 opakowania sera feta 12% tłuszczu
- 1 ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- Garść sałaty
- 1 łyżeczka musztardy, miodu i octu balsamicznego
Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Buraki ugotować, następnie pokroić w kostkę razem z fetą i ogórkiem. Sałatę porwać i połączyć z przygotowanym składnikami. Oliwę wymieszać z łyżeczką miodu, musztardy, łyżką ciepłej wody i odrobiną octu (można wstrząsnąć w słoiku), sosem polać sałatę i posypać słonecznikiem.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Garść makaronu pełnoziarnistego
- Mięso z połowy piersi kurczaka bez skóry
- Plaster sera feta 12% tłuszczu
- Pół opakowania szpinaku mrożonego lub świeżego
- Kilka pomidorów suszonych w oleju
- Łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
- Gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, czosnek
Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i pieprzem, pomidory posiekać, składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut, następnie dodać szpinak, lekko podlać wodą i całość dusić około 15 minut, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę i ponownie zagotować, sos podawać na makaronie.
Grahamka z kurczakiem i jajkiem
- Bułka grahamka
- 1 porcja mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 1 jajko
- Pół pomidora
- Pół papryki
- Garść rukoli
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, kurkuma, pieprz ziołowy, musztarda
Jajko ugotować. Mięso polać oliwą i oprószyć przyprawami, zgrillować lub upiec. Pieczywo posmarować musztardą, obłożyć rukolą, plastrami mięsa, jajka i warzyw, posypać pestkami.
Co jeść podczas treningu:
Domowy izotonik
- 1 litr wody
- 2 łyżki miodu
- Sok z cytryny lub grejpfruta
- Szczypta soli
Wycisnąć sok z cytryny lub grejpfruta i połączyć z resztą składników.
Batonik energetyczny z amarantusem
- Pół szklanki amarantusa ekspandowanego
- Szklanka płatków owsianych
- Szklanka bakalii (owoce suszone, orzechy, sezam)
- Pół szklanki miodu
- Pół szklanki masła orzechowego
- Łyżka oleju kokosowego
W garnku podgrzać masło orzechowe z miodem, dodać resztę składników i przelać do formy. Wystudzić i pokroić na kawałki.
Co jeść po treningu:
Błyskawiczny omlet bananowy
- 2 jajka
- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego
- Owoce sezonowe
Banana wygnieść widelcem, dodać resztę składników (oprócz oleju) i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć omlet z obu stron na złoto, posypać owocami sezonowymi, można polać jogurtem naturalnym.
Orzechowe kanapki na bananowo
- Pieczywo razowe
- 1 łyżka masła orzechowego
- Kilka plastrów sera twarogowego
- 1 banan
- Garść borówek
- 1 łyżeczka miodu
Pieczywo posmarować masłem orzechowym, obłożyć plastrami twarogu, banana, polać miodem i posypać borówkami lub innymi owocami sezonowymi.
Ryż zapiekany z twarogiem
- 4-5 łyżek ryżu basmati
- Pół kostki sera twarogowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- Kilka daktyli
- Cynamon
Ryż ugotować. Twaróg wygnieść widelcem, dodać starte jabłko, posiekane daktyle i resztę składników, mocno rozmieszać i połączyć z ryżem. Składniki przełożyć do formy i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Kakaowy koktajl z wiśniami
- Garść wydrylowanych wiśni (można wykorzystać mrożone)
- Banan
- Szklanka kefiru
- Łyżeczka kakao
- Łyżeczka miodu
Składniki zmiksować.
Tutaj >klik< znajdziesz garść porad odnośnie komponowania posiłków okołotreningowych.
Przepisy ukazały się w Gazecie Olsztyńskiej 4.11.2017r. oraz w Magazynie „Sporty Walki”