Historia pomidorów sięga setek lat. Wcześniej uważane za trujące, uprawiane w celach dekoracyjnych doczekały się miana „złote jabłka” i „jabłka miłości” oraz dużej popularności. Dziś już wiemy, że pomidory są bogactwem nie tylko smaku, ale również i wartości odżywczej – szczególnie te, które dojrzewają w promieniach słońca. Łap zatem nasze przepisy na pomidorowe dania!

Łososiowa zupa z ciecierzycą

  • Ciecierzyca konserwowa, 1 puszka
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Ziemniaki, 3 szt.
  • Łosoś filet, 1 filet
  • Pomidory suszone w oleju, 5 szt.
  • Koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
  • Bulion warzywny, 1-1,5 litra
  • Papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek, koperek

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać ciecierzycę, szczyptę soli himalajskiej, pieprzu i pozostałych przypraw, zalać bulionem. Łososia i pomidory suszone posiekać, wrzucić do naczynia, dodać koncentrat i gotować całość jeszcze około 8 minut. Po podaniu posypać koperkiem.

Pomidorowe risotto z kurkami

  • Mięso z piersi kurczaka, 1 szt.
  • Kurki, 3 garście
  • Pomidory, 3 szt.
  • Cebula, 1 szt.
  • Ryż arborio lub basmati, pół szklanki
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Bulion warzywny, 1-2 szklanki
  • Papryka słodka, zioła prowansalskie, tymianek, koperek

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć papryką oraz ziołami. Cebulę i kurki posiekać, pomidory sparzyć i obrać, następnie pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, kurki, mięso i podsmażyć, następnie dodać pomidory i ryż, podlać lekko bulionem (do przykrycia składników). Doprawić tymiankiem, pieprzem i solą himalajską. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie podlać lekko bulionem i czynność powtórzyć kilka razy, mieszając. Danie posypać koperkiem.

Aromatyczne spaghetti z wołowiną

  • Mięso mielone wołowe, pół kg
  • Passata pomidorowa, 1 szt.
  • Olej rzepakowy / kokosowy, 1 łyżeczka
  • Ser żółty, 2 plastry
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Oregano, bazylia, cząber, papryka słodka i ostra, czosnek

Makaron ugotować. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw i smażyć około 5-10 minut. Następnie wlać passatę pomidorową, jeszcze raz doprawić i dusić do zagotowania. Podawać na makaronie i posypać startym serem.

Cukinia zapiekana w Caprese

  • Cukinia, 2 szt.
  • Pomidor, 1 szt.
  • Mozzarella, 1 kulka
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • Czosnek, oregano, bazylia świeża

Cukinię przekroić na pół i wydrążyć np. łyżeczką, oprószyć pieprzem, oregano, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić oliwą, następnie piec w naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 180 stopniach. Na cukinii ułożyć na przemian pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora, piec jeszcze około 10 minut i przybrać bazylią.

Danie a’la chili con carne

  • Mielone mięso wołowe, pół kg
  • Pomidory, 5 szt. (lub passata pomidorowa)
  • Kukurydza konserwowa, 1 puszka
  • Fasola czerwona, 1 puszka
  • Ryż brązowy lub basmati
  • Olej rzepakowy / kokosowy, 1 łyżka
  • Papryka słodką, chili, kmin rzymski, oregano, czosnek

Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać mięso, doprawić szczyptą soli, pieprzem i obficie przyprawami, smażyć około 5 minut. Dodać obrane ze skóry pomidory (lub passatę) i dusić kolejne 10 minut, na sam koniec wrzucić odcedzoną i przepłukaną kukurydzę wraz z fasolą, jeszcze raz oprószyć przyprawami i chwilę gotować na wolnym ogniu. Danie podawać na ryżu.

Czemu warto jeść pomidory? Poznaj 8 powód >klik<

Scroll Up