Łap przepis na ciekawą odmianę tradycyjnego rosołu – błyskawiczna i baaardzo smaczna!

kurczak-jarzyny

Na około 3-4 porcje potrzebujesz:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • pół pora
  • bulion warzywny
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego
  • liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra
  • ziemniaki

Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę, polać olejem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, papryką słodką i odrobiną ostrej. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć kilka minut. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w paski marchewkę i pietruszkę, posiekanego pora, liść, ziele i zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw. Danie podawać z ziemniakami, posypać koperkiem. Smacznego!