Łap przepis na ciekawą odmianę tradycyjnego rosołu – błyskawiczna i baaardzo smaczna!
Na około 3-4 porcje potrzebujesz:
- 1 podwójną pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- pół pora
- bulion warzywny
- 1 łyżkę oleju rzepakowego
- liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra
- ziemniaki
Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę, polać olejem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, papryką słodką i odrobiną ostrej. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć kilka minut. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w paski marchewkę i pietruszkę, posiekanego pora, liść, ziele i zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw. Danie podawać z ziemniakami, posypać koperkiem. Smacznego!