Pewnie zastanawiasz się, czy potrawy z grilla mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe i dietetyczne? Zdecydowanie tak, ale warto przestrzegać kilka wskazówek:
- Do rozpalenia grilla używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew iglastych.
- Potrawy grilluj na tackach lub folii aluminiowej. To właśnie tłuszcz ściekający z grillowanych potraw na węgiel powoduje powstanie toksycznych substancji, które osadzają się na mięsie.
- Dbaj o to, aby potrawy się nie przypalały i usuwaj zwęglone kawałki produktów.
- Zwróć uwagę, aby grillowanym daniom zawsze towarzyszyła duża porcja świeżych warzyw. Są one skarbnicą antyoksydantów, które zapewnią ochronę przed wolnymi rodnikami.
Kurczak w delikatnej marynacie jogurtowej
- 500g mięsa z piersi kurczaka
- 1 mały jogurt naturalny
- Czosnek, papryka słodka, chili, curry
Jogurt wymieszaj z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mięso zanurz w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grilluj z obu stron aż mięso się zarumieni.
Aromatyczne kofty drobiowe
- 500g mięso mielone z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- Czosnek, oregano, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra, pieprz, sól himalajska, natka pietruszki, patyki do szaszłyków
Cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem oraz jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz resztę przypraw. Z farszu uformuj podłużne walce i nabij je na namoczone patyki, grilluj około 7 minut na stronę.
Miodowo-musztardowe pałki z kurczaka na ostro
- 500g pałek z kurczaka
- Łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki musztardy
- Papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
Olej wymieszaj z miodem i musztardą, dodaj przyprawy i marynatą natrzyj mięso. Pałki odstaw na 1-2 godziny, następnie grilluj około 15 minut na stronę.
Szaszłyki po meksykańsku
- 500g mięso z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 1 cebula
- Kolba kukurydzy
- 2 łyżki oleju rzepakowy
- Sok z cytryny (1-2 łyżki), czosnek, zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra, patyki do szaszłyków
Kukurydzę podgotuj przez około 10 minut, następnie pokrój na mniejsze kawałki razem z resztą warzyw. Mięso pokrój w kostkę, polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i przyprawami, odstaw na godzinę. Na namoczone patyki nadziej naprzemiennie mięso, kukurydzę, paprykę, cukinię i cebulę, posyp papryką, grilluj około 15 minut często obracając.
Zielona sałatka z fetą
- 1 brokuł
- 2 ogórki
- 2 łodygi selera naciowego
- Pół pęczka rzodkiewki
- Sałata
- Ser feta
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 mały jogurt naturalny
- Koper, szczypior, pieprz
Brokuł ugotuj al dente i rozdziel na różyczki. Ogórki i fetę pokrój w kostkę, selera i rzodkiewkę w talarki, sałatę drobno porwij. Przygotowane składniki wymieszaj, jogurt połącz z dużą ilością koperku i dopraw pieprzem, opcjonalnie szczyptą soli. Sosem polej sałatkę, posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.
Banan pieczony z czekoladą
- Banan
- 2 kostki czekolady gorzkiej
Banana w skórce grilluj kilka minut aż skórka ściemnieje, po tym czasie przetnij ją wzdłuż przez środek i do powstałej luki powkładaj pokrojoną w kostkę czekoladę, grilluj jeszcze 2 minuty, zawartość skórki zjedz łyżeczką.
Artykuł ukazał się w Magazynie „Fit nie Fat”, maj-czerwiec 2017r.