Pewnie zastanawiasz się, czy potrawy z grilla mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe i dietetyczne? Zdecydowanie tak, ale warto przestrzegać kilka wskazówek:

  • Do rozpalenia grilla używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew iglastych.
  • Potrawy grilluj na tackach lub folii aluminiowej. To właśnie tłuszcz ściekający z grillowanych potraw na węgiel powoduje powstanie toksycznych substancji, które osadzają się na mięsie.
  • Dbaj o to, aby potrawy się nie przypalały i usuwaj zwęglone kawałki produktów.
  • Zwróć uwagę, aby grillowanym daniom zawsze towarzyszyła duża porcja świeżych warzyw. Są one skarbnicą antyoksydantów, które zapewnią ochronę przed wolnymi rodnikami.

grill

Kurczak w delikatnej marynacie jogurtowej

  • 500g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Czosnek, papryka słodka, chili, curry

Jogurt wymieszaj z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mięso zanurz w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grilluj z obu stron aż mięso się zarumieni.

Aromatyczne kofty drobiowe

  • 500g mięso mielone z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Czosnek, oregano, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra, pieprz, sól himalajska, natka pietruszki, patyki do szaszłyków

Cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem oraz jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz resztę przypraw. Z farszu uformuj podłużne walce i nabij je na namoczone patyki, grilluj około 7 minut na stronę.

Miodowo-musztardowe pałki z kurczaka na ostro

  • 500g pałek z kurczaka
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musztardy
  • Papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa

Olej wymieszaj z miodem i musztardą, dodaj przyprawy i marynatą natrzyj mięso. Pałki odstaw na 1-2 godziny, następnie grilluj około 15 minut na stronę.

Szaszłyki po meksykańsku

  • 500g mięso z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • Kolba kukurydzy
  • 2 łyżki oleju rzepakowy
  • Sok z cytryny (1-2 łyżki), czosnek, zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra, patyki do szaszłyków

Kukurydzę podgotuj przez około 10 minut, następnie pokrój na mniejsze kawałki razem z resztą warzyw. Mięso pokrój w kostkę, polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i przyprawami, odstaw na godzinę. Na namoczone patyki nadziej naprzemiennie mięso, kukurydzę, paprykę, cukinię i cebulę, posyp papryką, grilluj około 15 minut często obracając.

Zielona sałatka z fetą

  • 1 brokuł
  • 2 ogórki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • Sałata
  • Ser feta
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Koper, szczypior, pieprz

Brokuł ugotuj al dente i rozdziel na różyczki. Ogórki i fetę pokrój w kostkę, selera i rzodkiewkę w talarki, sałatę drobno porwij. Przygotowane składniki wymieszaj, jogurt połącz z dużą ilością koperku i dopraw pieprzem, opcjonalnie szczyptą soli. Sosem polej sałatkę, posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.

Banan pieczony z czekoladą

  • Banan
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Banana w skórce grilluj kilka minut aż skórka ściemnieje, po tym czasie przetnij ją wzdłuż przez środek i do powstałej luki powkładaj pokrojoną w kostkę czekoladę, grilluj jeszcze 2 minuty, zawartość skórki zjedz łyżeczką.

Artykuł ukazał się w Magazynie „Fit nie Fat”, maj-czerwiec 2017r.