Pomysł na aromatyczny obiad? Idealnie spisze się kurczak w sosie dyniowym. Jeśli wolisz gotować obiady raz na dwa dni i odgrzać dnia następnego to zdecydowanie to danie spełni Twoje oczekiwania – bardzo smaczne po odgrzaniu.
Na około 3 porcje potrzebujemy:
- Pół kilograma dyni (można użyć mrożonej)
- 1 małą pierś z kurczaka
- Pół kubeczka serka twarożkowego / jogurtu naturalnego
- Ryż długoziarnisty basmati lub ryż brązowy
- Olej rzepakowy 2 łyżki
- Curry, imbir, paprykę, pieprz ziołowy i natkę pietruszki
Ryż ugotować, pierś z kurczaka oraz dynię pokroić w kostkę. Mięso polać olejem, oprószyć przyprawami (curry, papryka, pieprz, odrobina soli) i po kilku minutach wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć około 5 minut, następnie dodać przygotowaną dynię i podlać wodą, oprószyć curry, imbirem, papryką i pieprzem, dusić do miękkości. Pod koniec dodać serek rozmieszany z ½ szklanki ciepłej wody (lub jogurt) i sos trzymać na ogniu do ponownego zagotowania. Kurczaka w sosie dyniowym podać z ryżem, można posypać natką pietruszki. Smacznego!