Lubisz kuchnię meksykańską? Jeśli tak to ten przepis zdecydowanie trafi w Twoje gusta. Danie przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga wielu składników ani krojenia, a co najważniejsze – jest przepyszne i aromatyczne!
Na 4 porcje potrzebujesz:
- Pół kg mielonego mięsa (polecamy wołowe lub wołowo-wieprzowe)
- 1 passatę pomidorową
- 1 puszkę kukurydzy
- 1 puszkę fasoli czerwonej
- Paprykę słodką, chili, kmin rzymski, oregano, czosnek
- Ryż brązowy lub basmati
- 1 łyżeczkę oleju
Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać mięso, doprawić szczyptą soli, pieprzem i obficie przyprawami, smażyć około 5 minut. Dodać passatę i dusić kolejne 10 minut, na sam koniec wrzucić odcedzoną i przepłukaną kukurydzę wraz z fasolą, jeszcze raz doprawić przyprawami i chwilę gotować na wolnym ogniu. Danie podawać na ryżu. Smacznego!