Lubisz kuchnię meksykańską? Jeśli tak to ten przepis zdecydowanie trafi w Twoje gusta. Danie przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga wielu składników ani krojenia, a co najważniejsze – jest przepyszne i aromatyczne!

Na 4 porcje potrzebujesz:

  • Pół kg mielonego mięsa (polecamy wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • 1 passatę pomidorową
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 puszkę fasoli czerwonej
  • Paprykę słodką, chili, kmin rzymski, oregano, czosnek
  • Ryż brązowy lub basmati
  • 1 łyżeczkę oleju

Ryż ugotować. Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać mięso, doprawić szczyptą soli, pieprzem i obficie przyprawami, smażyć około 5 minut. Dodać passatę i dusić kolejne 10 minut, na sam koniec wrzucić odcedzoną i przepłukaną kukurydzę wraz z fasolą, jeszcze raz doprawić przyprawami i chwilę gotować na wolnym ogniu. Danie podawać na ryżu. Smacznego!