Biała kapusta jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy C, potasu, wapnia czy kwasu foliowego. Warto pamiętać, że kapusta jest również warzywem obfitującym w składniki przeciwnowotworowe, do tego jest niskokaloryczna. Dziś przepis na lekką, gotowaną kapustę z marchewką i kurczakiem – wypróbuj!
Na cały garnek potrzebujesz:
- 1 kapustę
- 3 marchewki
- 1 podwójną pierś z kurczaka*
- 1 łyżeczkę oleju rzepakowego
- Bulion warzywny
- Curry, ziele angielskie, liść laurowy
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i składniki umieścić w garnku. Zalać wodą lub bulionem około 1-2 cm powyżej składników, dodać ziele, liść, szczyptę curry oraz pieprzu i gotować. W międzyczasie mięso pokroić w kostkę, doprawić pieprzem i solą, następnie podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty. Danie gotować do miękkości kapusty, pod koniec można dodać posiekany koperek. Kapustę podawać z ziemniakami, kaszą (np. gryczaną) lub pieczywem.
*Wymiennie za kurczaka możesz użyć wędlinę np. szynkę z kurczaka i wkroić ją do gotującej się kapusty.