Masz ochotę na szybkie, dietetyczne ciasto? Wypróbuj babkę bananowo-kakaową, wychodzi obłędna!
Na keksówkę o długości 30 cm potrzebne będzie:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej 450
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka (można wykorzystać same żółtka)
- 4 banany
- pół szklanki miodu lub ksylitolu (możesz dodać troszkę więcej jeśli chcesz uzyskać większą słodycz)
- 1-1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki zmiksować. Keksówkę posmarować masłem i wylać ciasto, piec około 50 minut w 180 stopniach (grzanie góra – dół). Smacznego!