Czym powinien charakteryzować się dobry dietetyk?

Dobry dietetyk powinien być przede wszystkim specjalistą w swojej dziedzinie. Fachowa wiedza poparta doświadczeniem jest zdecydowanie najważniejszym czynnikiem w naszej pracy. Dodatkowo dietetyk powinien charakteryzować się empatią oraz umieć zmotywować pacjenta do działania – w końcu razem walczymy o obrany cel!

3 krótkie porady dla osób, które chcą szybko schudnąć?

Zdecydowanie polecam zadbać o regularność posiłków. Należy jeść częściej, najlepiej 5 posiłków w ciągu dnia, w przerwach 3-4 godzinnych. Jest to nieinwazyjna zmiana ale daje bardzo dobre rezultaty, gdyż w ten sposób zapobiegamy spadkom glukozy we krwi, a tym samym zmniejszamy ochotę na podjadanie, przede wszystkim słodkich przekąsek. Warto włączyć do diety odpowiednią dawkę warzyw, najlepiej nie mniej niż 5 porcji. Produkty te są nie tylko skarbnicą witamin i składników mineralnych, ale również błonnika, dzięki czemu dają długie uczucie sytości dostarczając przy tym niską wartość energetyczną. Dla porównania w 100 gramach pomidorów mamy niecałe 15 kcal, natomiast w tej samej gramaturze pączka ponad 400 kcal. Trzecią radą jest zwrócenie uwagi na obróbkę termiczną dań, najlepiej zrezygnować ze smażenia i włączyć w to miejsce pieczenie np. w folii, rękawie czy naczyniu żaroodpornym, można również wykorzystać gotowane w wodzie lub na parze oraz duszenie, najlepiej bez wstępnego obsmażania – tutaj również zaoszczędzimy kilokalorii, gdyż jedna łyżka oleju ma niecałe 100 kcal.

Jaki mit dietetyczny słyszysz najczęściej z ust osób odchudzających się bez pomocy dietetyka?

Najczęstszym mitem jest przeświadczenie, że dieta równa się głodówce. Za każdym razem podkreślam, że nie jest to dobrym pomysłem – w ten sposób nie tylko powstają niedobory w organizmie, ale również spowalnia się metabolizm przez co organizm wchodzi w fazę „magazynowania” zwiększając tym samym zapasy tkanki tłuszczowej.

Jaką dietę polecisz osobom, które chcą szybko schudnąć przed wakacjami?

Zawsze polecam dietę „szytą na miarę”. Jej kaloryczność powinna być dobrana do każdego pacjenta indywidualnie biorąc pod uwagę m.in. masę ciała, wzrost, wiek, płeć, aktywność fizyczną, stan fizjologiczny oraz tryb życia – tylko to ma szansę zadziałać na dłuższą metę. Warto pamiętać, że dieta cud nie istnieje, najlepsze i zdecydowanie najtrwalsze rezultaty można osiągnąć, gdy zmieni się na stałe nawyki żywieniowe, to właśnie zapobiegnie wystąpieniu efektu jo-jo.

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

Kobiety w ciąży powinny zadbać przede wszystkim o urozmaicenie diety, gdyż w tym szczególnym okresie zwiększa się zapotrzebowanie nie tylko na energię (w II trymestrze o 360 kcal, w III o 475 kcal), ale również na składniki odżywcze. Nie ma produktu spożywczego, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w wystarczających ilościach, dlatego też różnorodność nabiera podczas ciąży szczególnego znaczenia. Należy jeść co najmniej 1 porcję warzyw i/lub owoców do każdego posiłku – dostarczy się w ten sposób wiele cennych składników, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. W I trymestrze należy jeść 400g warzyw i 300g owoców, natomiast w II i III trymestrze – 500g warzyw i 400g owoców. Do sałatek i surówek warto dodawać oleje roślinne, w szczególności olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek, natomiast dwa razy w tygodniu zaleca się sięgnąć po porcję tłustej ryby, która dostarczy przyszłej mamie oraz dziecku dawkę kwasów omega-3 oraz witaminy D. Kolejnym ważnym składnikiem diety są węglowodany i powinny one stanowić główne źródło energii. Warto przy tym pamiętać, aby produkty zbożowe wybierać pełnoziarniste, dzięki temu organizm otrzyma nie tylko gamę witamin i składników mineralnych, ale również błonnika, który pomoże utrzymać prawidłową pracę jelit. Należy zadbać również m.in. o odpowiednią podaż wapnia i żelaza, natomiast wystrzegać się słodyczy oraz nadmiaru soli. Istnieją też produkty niewskazane w ciąży, jest to przede wszystkim: alkohol, kawa i mocna herbata, wątróbka, kiełbasa i kabanosy, wędliny dojrzewające, sery pleśniowe, niepasteryzowane mleko, surowe ryby i owoce morza czy surowe jajka.

Co spowodowało, że postanowiłaś zostać dietetykiem?

Głównym powodem była pasja do zdrowego stylu życia i chęć pomagania innym. Wierzę, że prawidłowa dieta jest podstawą zdrowego życia, a już za pomocą niewielkich zmian w codziennym żywieniu można osiągnąć widoczne rezultaty. Bardzo dużo satysfakcji przynosi mi towarzyszenie w zmianie, którą przechodzą moi pacjenci, szczególnie gdy zauważamy nie tylko redukcję masy ciała, ale również poprawę samopoczucia no i przede wszystkim stanu zdrowia – to dodaje skrzydeł!