Domowe posiłki smakują najlepiej, kiedy powstają na bazie świeżych składników. Sezonowość niektórych produktów sprawia jednak, że nie możemy się nimi cieszyć przez cały rok. Wiedza o tym, jak przechowywać i konserwować jedzenie jest zatem czymś więcej, niż tylko oszczędnością. Poznaj sposoby, które pomogą Ci cieszyć się świeżą żywnością na dłużej!

jak przechowywać żywność

Dlaczego właściwe przechowywanie żywności jest tak ważne?

  • ogranicza ewentualne marnowanie jedzenia, co dobrze wpłynie nie tylko na Twój portfel, ale też na środowisko;
  • przedłuża świeżość warzyw i owoców, zachowując ich wartości odżywcze;
  • pozwala zgromadzić zapasy w momencie, kiedy określone produkty są najsmaczniejsze;
  • daje Ci możliwość cieszenia się ulubionymi potrawami przez cały rok.

3 typy żywności

To, co spożywamy – można zakwalifikować do jednej z 3 grup. Dzięki takiemu podziałowi znacznie łatwiej będzie nam dobrać określony sposób przechowywania, w zależności od rodzaju żywności.

Podatna na zepsucie

Znajdziesz tutaj znaczną część surowych owoców i warzyw, a także mięso, nabiał oraz jajka. Podobnie jest ze wszystkimi gotowanymi potrawami, które również zaliczamy do łatwo psującej się żywności. Aby zachować świeżość tych produktów, najlepiej przechowywać je w lodówce, przez czas 3 – 7 dni (z pewnymi wyjątkami). Ważne, aby lodówka miała optymalną temperaturę chłodzenia, około 3 – 5° C. 

Półtrwała

Jej świeżość zależy w dużej mierze od sposobu przechowywania i obchodzenia się z żywnością. Znajduje się tutaj mąka i produkty zbożowe, jak również suszone owoce i ,,sypkie” produkty. Jeśli zapewni się im optymalne warunki, takie jak torby zamykane próżniowo – żywność półtrwała zachowa swoją świeżość przez okres 6 miesięcy, a nawet roku.

Nie psująca się 

Niezastąpione w kuchni przyprawy czy konserwy są produktami, które się nie psują. Kiedy zapewnisz im suche i ciemne miejsce, możesz cieszyć się ich smakiem nawet po kilku latach przechowywania (bez wcześniejszego otwierania).

Jak przechowywać żywność przed długi czas?

Sekret utrzymywania świeżej żywności polega na przechowywaniu jej w odpowiednim miejscu lub w odpowiednich warunkach. Poznaj zatem kilka sposobów, dzięki którym możesz to zrobić.

Leżakowanie na kuchennym blacie

Gdy planujesz zjeść owoce lub warzywa w kilka dni od ich zakupu, ułóż je po prostu na blacie, wyjmując z folii czy opakowań. Wiele z nich emituje etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Dlatego zapewnij im swobodny przepływ powietrza. Wyjątkową ilość tego gazu emitują banany, przyczyniając się do szybszego dojrzewania sąsiadujących z nimi owoców i warzyw. Ograniczysz ten proces, owijając nasadę bananowej łodygi – folią spożywczą.

Chłodzenie w lodówce

Zaraz po rozpakowaniu zakupów, włóż warzywa i owoce do stworzonej w tym celu szuflady w lodówce. Bardzo dobrze czują się tam: truskawki, maliny, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, kapusta, papryka, szczypior oraz warzywa korzeniowe. Do lodówki powinny również trafić wszystkie pokrojone warzywa i owoce, co spowalnia namnażanie się bakterii.

Przechowywanie w spiżarni

Jeśli masz to szczęście i posiadasz własną spiżarnię lub (suchą) piwnicę – koniecznie ją wykorzystaj! Przez wiele miesięcy możesz tam przechowywać warzywa korzeniowe, jabłka oraz gruszki. Najlepiej umieścić je wtedy w papierowych lub materiałowych workach.

Mrożenie w zamrażarce

Jedna z najprostszych zasad, dotyczących racjonalnego gospodarowania żywnością mówi, że jeśli nie możesz czegoś zjeść od razu, postaraj się ją przechować, a jeśli to nie wystarczy – zabezpiecz ewentualne nadwyżki. Szczególnie polecane jest tutaj mrożenie, które zachowuje wartości odżywcze produktów spożywczych, bez konieczności stosowania konserwantów. A zatem: co można mrozić? Przede wszystkim mięso  nie tylko surowe, ale też gotowanie czy pieczone. Równie dobrze sprawdza się mrożenie ryb, świeżego chleba, wyrobów garmażeryjnych, zup, ciast, sera, owoców jagodowych oraz ziół.

Prawidłowo przechowywana żywność pozwoli cieszyć się ulubionymi potrawami, bez obaw o ich smak czy właściwości odżywcze.