Czy każdy, bezkarnie dla zdrowia, może przejść na wegetarianizm?

Dieta wegetariańska może dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych w każdym okresie życia, natomiast przede wszystkim – musi być dobrze zbilansowana. Najbardziej polecaną odmianą tej diety jest laktowegetariańska przyzwalająca na spożycie mleka i produktów mlecznych, oraz laktoowowegetariańska, która obok produktów mlecznych akceptuje spożycie jaj. W diecie wegetariańskiej należy dbać o to, aby jadłospis obfitował również w warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, ale także nasiona roślin strączkowych i orzechy. Co ciekawe, badania wykazują, iż wegetariański styl życia zmniejsza ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, choroby serca, cukrzycę typu 2 czy otyłość. Natomiast patrząc na drugą stronę medalu – osoby, które stosują restrykcyjne formy żywienia bezmięsnego lub grupy szczególnie wrażliwe jak niemowlęta, dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące mogą cierpieć na niedobory m.in. witaminy D, B12, wapnia czy kwasów omega-3. Podsumowując więc, jeśli podejmujemy decyzję o przejściu na wegetarianizm – nie ma przeciwwskazań, natomiast podstawą zawsze będzie odpowiednie urozmaicenie diety.

Czy rezygnując z mięsa, a także produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie wegańskiej, jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych?

Jesteśmy w stanie dostarczyć większość niezbędnych składników odżywczych, niestety nie wszystkich. Dieta wegańska nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej dawki witaminy B12, która znajduje się jedynie w produktach odzwierzęcych, również dostarczenie witaminy D może być problematyczne. Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska może jednak ustrzec przed niedoborami żelaza czy wapnia, gdyż składniki te znajdują się w nasionach roślin strączkowych, orzechach i migdałach, maku oraz niektórych warzywach np. jarmuż, szpinak, brokuły. Ponadto obecnie na rynku jest spora gama produktów wzbogacanych w te pierwiastki np. mleka roślinne. W diecie wegańskiej należy również zwrócić uwagę na rodzaj wybieranych tłuszczów, warto wprowadzić do jadłospisu nasiona chia, siemię lniane, orzechy oraz olej rzepakowy, natomiast spożywając nasiona roślin strączkowych warto łączyć je z produktami zbożowymi – aminokwasy znajdujące się w obu produktach uzupełnią się dając pełnowartościowe białko.

 

Wywiad udzielony dla Gazety Olsztyńskiej

Scroll Up