Dziś pod lupą dolegliwość, która często spotyka ludzi aktywnych i energicznych skutecznie obniżając ich jakość życia. Nic dziwnego, w końcu migrena może trwać od 4 godzin do. . . 3 dni! Jeśli silne bóle głowy dopadają również Ciebie zdecydowanie przyjrzyj się swojej diecie i włącz dietę antymigrenową!
Słowem wstępu
Pierwsze wzmianki o migrenie powstały już w I wieku n.e., kiedy to Areteusz z Kapadocji opisał tzw. heterokranię odróżniającą ją od innych bólów głowy. Obecnie wiadomo, że dolegliwość ta dotyczy około 20% populacji, przy czym zauważa się częstsze występowanie bólów migrenowych wśród kobiet. Warto również wspomnieć, że czynniki genetyczne mogą odgrywać znaczącą rolę w rozwoju choroby – szacuje się, że aż około 70% chorych potwierdza występowanie migreny w rodzinie.
Rozpoznaj wroga
Migrena to powtarzający się, najczęściej jednostronny i tętniący ból głowy. Napady migreny są nawracające, natomiast ból może się pojawiać w cyklach kilkunastominutowych bądź trwać nieprzerwanie kilka godzin. To co zwiastuje bóle migrenowe to przede wszystkim:
- mroczki przed oczami
- światłowstręt
- uczucie pulsowania w głowie
- rozdrażnienie
- nudności i/lub zaburzenia łaknienia
- nadwrażliwość na hałasy, zapachy
Nie jest Ci to obce? Wprowadź odpowiednie żywienie w migrenowych bólach głowy.
Co wywołuje migrenę?
Skoro już wiemy z czym walczymy, teraz czas ustalić – jak, czyli omówimy dietę dla migrenowców. Otóż substancje, które negatywnie wpływają na samopoczucie osób cierpiących na migreny i należy je ograniczać w pierwszej kolejności to:
alkohol, kofeina, konserwanty, sztuczne substancje słodzące.
Rezygnuj więc z przetworzonych produktów (m.in. fast food, gotowe dania, zupki i sosy instant, konserwy, wędliny niskiej jakości) a dietę opieraj na naturalnej żywności. Nie sięgaj po alkohol, kawę, czarną herbatę, napoje słodzone czy energetyzujące.
Warto również wspomnieć, że migreny częściej występują u osób omijających posiłki. Może być to spowodowane spadkiem glukozy (cukru) we krwi, dlatego też warto dbać o regularne posiłki jedzone co około 2,5-4 godziny. Nie bez znaczenia jest również nawodnienie organizmu więc pij co najmniej 1,5-2 litry wody w ciągu dnia.
Wprowadź dietę antymigrenową
Wyodrębniono kilka substancji żywieniowych, które uważane są za czynniki wywołujące ataki migreny. Przy diecie w migrenie na szczególną uwagę zasługują aminy, które powodują rozszerzenia lub zwężanie naczyń krwionośnych doprowadzających krew do mózgu. W top 5 znajdziemy tyraminę, fenyloalaninę, histaminę, tryptaminę, dopaminę. W związku z tym produkty, które należy ograniczać to:
- Produkty mleczne: sery dojrzewające – sery pleśniowe, camembert, brie, edam, cheddar, gouda, parmezan, grana padano, gorgonzola; fermentowane napoje mleczne
- Kakao i czekoladę
- Orzechy, w szczególności arachidowe oraz ich przetwory typu masło orzechowe, ciasta z kremem orzechowym
- Owoce cytrusowe, ananas, mocno dojrzałe banany, owoce suszone
- Szpinak, pomidory, awokado
- Ryby zimnolubne m.in. łosoś, tuńczyk
- Rośliny strączkowe, szczególnie groch, bób, soja
- Produkty wędzone czy marynowane, konserwowane mięso oraz ryby
- Potrawy smażone, ciężkostrawne
Ciekawostka: Czy wiesz, że żartobliwie mówi się tu o ograniczaniu żywności w stylu “koktajlowe menu“? Zauważ, że większość z tych produktów jak sery, wędzone ryby, orzechy czy wino są podawane często na przyjęciach 🙂
Działaj jeszcze skuteczniej
…i obserwuj się! Prowadź dzienniczek żywieniowy i zapisuj przez kilka miesięcy co jesz. Pomoże Ci to zidentyfikować czynniki wpływające na zainicjowanie ataku migreny – pokarmy, aktywność, nastrój, pora dnia. Pamiętaj, że każdy organizm inaczej reaguje na czynniki potencjalnie uważane za wyzwalające atak. Powodzenia!