To jak się odżywiamy wpływa nie tylko na naszą masę ciała, samopoczucie ale również sprawność intelektualną! Czy wiesz na co zwrócić uwagę w diecie aby cieszyć się witalnością, dobrą koncentracją i kreatywnością?

Mózg najlepiej karmić regularnymi posiłkami! Musisz zapamiętać, że głównym źródłem energii dla mózgu są węglowodany. Oczywiście słowo „węglowodany” nie oznacza słodyczy, składniki te znajdziesz w produktach zbożowych, owocach, warzywach a nawet produktach mlecznych. Podsumowując, za każdym razem gdy zjesz posiłek dostarczasz swoim komórkom mózgowym kopa energetycznego dzięki czemu wspomagasz procesy myślenia. Co jednak ważne, posiłki powinny być spożywane co 2,5-4 godziny, dłuższe przerwy są powodem zmęczenia, rozdrażnienia i braku koncentracji, gdyż obniża się wtedy poziom glukozy (cukru) we krwi.

Kolejnym składnikiem walczącym o sprawność i wydajność mózgu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie bez powodu orzechy oraz nasiona roślin oleistych traktowane są jako nierozłączny towarzysz nauki. Włącz do diety tłuste ryby m.in. łosoś, tuńczyk, makrela, śledzie oraz orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, sezam, awokado i oleje roślinne m.in. olej rzepakowy. Dzięki tym produktom zadbasz o funkcje intelektualne mózgu, spowolnisz procesy jego starzenia a także będziesz chronić organizm przed rozwojem depresji wspomagając radosny nastrój. Co również ważne – kwasy tłuszczowe omega 3 chronią oraz wzmacniają układ nerwowy, wspomagają połączenia między neuronami dzięki uszczelnianiu osłonek mielinowych poprawiają prędkość przesyłania sygnałów między nimi.

Włącz do diety warzywa liściaste, kiełki, drożdże, jajka, orzechy, soję oraz podroby – są one źródłem choliny, która odgrywa ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania. Spożywaj produkty będące źródłem białka, czyli chude mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych i łącz je z produktami zbożowymi z pełnego przemiału oraz warzywami, Twój organizm otrzyma prezent w postaci tyrozyny – przypływ pozytywnej energii będzie tego miłą konsekwencją. Tyrozyna jest również prekursorem noradrenaliny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za pamięć, refleks i koncentrację.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim:

  • żelazo
  • magnez
  • cynk
  • kwas foliowy
  • witaminy z grupy B,

wszystkie te składniki będą wspierały pracę mózgu oraz dbały o dobry nastrój.

W diecie niezbędne są również antyoksydanty, czyli witaminy: A, C, E, które walczą z wolnymi rodnikami przyspieszającymi niszczenie się komórek (również mózgowych). Zadbaj o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, czyli spożywaj co najmniej 500gram warzyw i owoców dziennie, zachwianie równowagi w kierunku zakwaszenia może zwiększać stres!