Na przedstawioną porcję użyto:

  • 350g halibuta
  • 350g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 50g selera korzeniowego
  • 1 cebulę
  • Pół słoiczka (100g) koncentratu pomidorowego
  • Łyżkę oleju rzepakowego
  • Bulion warzywny
  • Paprykę słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy

Na połowie oleju w garnku przeszklić posiekaną cebulę. Włoszczyznę starkować i wrzucić do garnka, podlać bulionem, dodać 4 ziela angielskie i 1 liść laurowy, dusić. W międzyczasie dodać koncentrat pomidorowy, można rozmieszać z odrobiną bulionu z garnka. Na drugiej połowie oleju podsmażyć po około 1-2 minuty na stronę oprószoną pieprzem ziołowym rybę, następnie przełożyć do garnka i jeszcze chwilę razem poddusić. Danie doprawić pieprzem, papryką i ziołami.