Dziś pod lupą dolegliwość, która często spotyka ludzi aktywnych i energicznych skutecznie obniżając ich jakość życia. Nic dziwnego, w końcu migrena może trwać od 4 godzin do. . . 3 dni! Jeśli silne bóle głowy dopadają również Ciebie zdecydowanie przyjrzyj się swojej diecie i włącz dietę antymigrenową!

Słowem wstępu

Pierwsze wzmianki o migrenie powstały już w I wieku n.e., kiedy to Areteusz z Kapadocji opisał tzw. heterokranię odróżniającą ją od innych bólów głowy. Obecnie wiadomo, że dolegliwość ta dotyczy około 20% populacji, przy czym zauważa się częstsze występowanie bólów migrenowych wśród kobiet. Warto również wspomnieć, że czynniki genetyczne mogą odgrywać znaczącą rolę w rozwoju choroby – szacuje się, że aż około 70% chorych potwierdza występowanie migreny w rodzinie.

Rozpoznaj wroga

Migrena to powtarzający się, najczęściej jednostronny i tętniący ból głowy. Napady migreny są nawracające, natomiast ból może się pojawiać w cyklach kilkunastominutowych bądź trwać nieprzerwanie kilka godzin. To co zwiastuje bóle migrenowe to przede wszystkim:

  • mroczki przed oczami
  • światłowstręt
  • uczucie pulsowania w głowie
  • rozdrażnienie
  • nudności i/lub zaburzenia łaknienia
  • nadwrażliwość na hałasy, zapachy

Nie jest Ci to obce? Wprowadź odpowiednie żywienie w migrenowych bólach głowy.

Co wywołuje migrenę?

Skoro już wiemy z czym walczymy, teraz czas ustalić – jak, czyli omówimy dietę dla migrenowców. Otóż substancje, które negatywnie wpływają na samopoczucie osób cierpiących na migreny i należy je ograniczać w pierwszej kolejności to:

alkohol, kofeina, konserwanty, sztuczne substancje słodzące.

Rezygnuj więc z przetworzonych produktów (m.in. fast food, gotowe dania, zupki i sosy instant, konserwy, wędliny niskiej jakości) a dietę opieraj na naturalnej żywności. Nie sięgaj po alkohol, kawę, czarną herbatę, napoje słodzone czy energetyzujące.

Warto również wspomnieć, że migreny częściej występują u osób omijających posiłki. Może być to spowodowane spadkiem glukozy (cukru) we krwi, dlatego też warto dbać o regularne posiłki jedzone co około 2,5-4 godziny. Nie bez znaczenia jest również nawodnienie organizmu więc pij co najmniej 1,5-2 litry wody w ciągu dnia.

Wprowadź dietę antymigrenową

Wyodrębniono kilka substancji żywieniowych, które uważane są za czynniki wywołujące ataki migreny. Przy diecie w migrenie na szczególną uwagę zasługują aminy, które powodują rozszerzenia lub zwężanie naczyń krwionośnych doprowadzających krew do mózgu. W top 5 znajdziemy tyraminę, fenyloalaninę, histaminę, tryptaminę, dopaminę. W związku z tym produkty, które należy ograniczać to:

  1. Produkty mleczne: sery dojrzewające – sery pleśniowe, camembert, brie, edam, cheddar, gouda, parmezan, grana padano, gorgonzola; fermentowane napoje mleczne
  2. Kakao i czekoladę
  3. Orzechy, w szczególności arachidowe oraz ich przetwory typu masło orzechowe, ciasta z kremem orzechowym
  4. Owoce cytrusowe, ananas, mocno dojrzałe banany, owoce suszone
  5. Szpinak, pomidory, awokado
  6. Ryby zimnolubne m.in. łosoś, tuńczyk
  7. Rośliny strączkowe, szczególnie groch, bób, soja
  8. Produkty wędzone czy marynowane, konserwowane mięso oraz ryby
  9. Potrawy smażone, ciężkostrawne

Ciekawostka: Czy wiesz, że żartobliwie mówi się tu o ograniczaniu żywności w stylu “koktajlowe menu“? Zauważ, że większość z tych produktów jak sery, wędzone ryby, orzechy czy wino są podawane często na przyjęciach 🙂

Działaj jeszcze skuteczniej

…i obserwuj się! Prowadź dzienniczek żywieniowy i zapisuj przez kilka miesięcy co jesz. Pomoże Ci to zidentyfikować czynniki wpływające na zainicjowanie ataku migreny – pokarmy, aktywność, nastrój, pora dnia. Pamiętaj, że każdy organizm inaczej reaguje na czynniki potencjalnie uważane za wyzwalające atak. Powodzenia!