Szpinak jest pysznym, zielonym warzywem, a do tego bombą wartości odżywczych! Posiada nie tylko ogrom witamin m.in. K, z grupy B, C i E, ale również składników mineralnych – wapnia, magnezu, żelaza czy cynku. Szpinak jest także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe oraz zapobiega starzeniu organizmu.

Dziś propozycja na makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorami suszonymi. Na 2 porcje potrzeba:

  • 1 paczkę szpinaku, u mnie mrożony w liściach
  • Pół opakowania sera feta 12% tł.
  • Kilka pomidorów suszonych w oleju
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Czosnek, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, pieprz ziołowy

Makaron ugotować. Szpinak wrzucić do garnka, podlać lekko wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, dusić do zagotowania. W międzyczasie fetę i pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do szpinaku, można jeszcze raz doprawić i gotować na wolnym ogniu do rozpadnięcia fety. Podawać na makaronie. Smacznego!

PS. Tak przygotowany szpinak idealnie nadaje się również jako farsz do naleśników!