Kasza gryczana jest bardzo cenionym produktem, nie tylko ze względu na walory smakowe ale również odżywcze. Czy wiesz, że jest ona skarbnicą witamin z grupy B oraz przede wszystkim magnezu, potasu, żelaza i cynku? Dodatkowo jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu daje długie uczucie sytości po posiłku. Dziś kasza w kolorowym połączeniu z łososiem i buraczkiem.
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 1 łososia wędzonego na zimno lub ciepło (100g)
- 100g kaszy gryczanej
- 2-3 buraki
- 1 ogórka
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek, paprykę ostrą, czosnek, pomidory suszone
Kaszę i buraki oddzielnie ugotować. Łososia drobno posiekać, ogórki i buraki pokroić w kostkę, składniki połączyć z kaszą. Oliwę wymieszać z 1-2 łyżkami wody, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką ostrą i pomidorami suszonymi, sosem polać sałatkę i posypać obficie szczypiorkiem. Smacznego!