Jeśli lubisz posiłki szybkie, proste, a zarazem urozmaicone i ciekawe w smaku – risotto na pewno przypadnie Ci do gustu. Idealnie nadaje się na posiłek obiadowy, szczególnie w towarzystwie mięsa i dużej ilości różnorodnych warzyw, dziś w wersji wiosenno – letniej ze szparagami.
Na 2 porcje potrzebujemy:
- Pojedynczą pierś z kurczaka
- 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
- 6 szparagów
- 1-2 garście pieczarek
- 100g ryżu arborio lub basmati
- Łyżkę oleju rzepakowego
- Bulion warzywny
- Paprykę słodką, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, kurkumę, koperek
- Opcjonalnie kilka łyżek jogurtu lub serka twarożkowego
Mięso, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, szparagi oczyścić i pokroić w 1 cm paski. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzem i przyprawami. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso z pieczarkami i podsmażyć, następnie dodać paprykę i szparagi, wrzucić ryż i zalać bulionem do przykrycia składników. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie podlać lekko bulionem i czynność powtórzyć kilka razy (do miękkości składników), mieszając co kilka chwil. Pod koniec opcjonalnie dodać jogurt lub serek w celu uzyskania kremowej konsystencji. Danie posypać koperkiem.