Jeśli lubisz posiłki szybkie, proste, a zarazem urozmaicone i ciekawe w smaku – risotto na pewno przypadnie Ci do gustu. Idealnie nadaje się na posiłek obiadowy, szczególnie w towarzystwie mięsa i dużej ilości różnorodnych warzyw, dziś w wersji wiosenno – letniej ze szparagami.

Na 2 porcje potrzebujemy:

  • Pojedynczą pierś z kurczaka
  • 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
  • 6 szparagów
  • 1-2 garście pieczarek
  • 100g ryżu arborio lub basmati
  • Łyżkę oleju rzepakowego
  • Bulion warzywny
  • Paprykę słodką, paprykę ostrą, zioła prowansalskie, kurkumę, koperek
  • Opcjonalnie kilka łyżek jogurtu lub serka twarożkowego

Mięso, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, szparagi oczyścić i pokroić w 1 cm paski. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzem i przyprawami. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso z pieczarkami i podsmażyć, następnie dodać paprykę i szparagi, wrzucić ryż i zalać bulionem do przykrycia składników. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie podlać lekko bulionem i czynność powtórzyć kilka razy (do miękkości składników), mieszając co kilka chwil. Pod koniec opcjonalnie dodać jogurt lub serek w celu uzyskania kremowej konsystencji. Danie posypać koperkiem.