Co myślisz o wieprzowinie na diecie? My jesteśmy jak najbardziej za, a na podium stoją u nas polędwiczki. Są nie tylko proste w obróbce, ale również soczyste i bardzo smaczne. Dziś proponujemy Ci je w połączeniu z niecodzienną kaszą bo wymieszaną z pomidorami suszonymi, pyyycha. Do tego sałatka ze szparagów i fety – wypróbuj koniecznie i zerwij ze schematami!

Na 3-4 porcje potrzebujesz:

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Kaszę gryczaną
  • Pomidory suszone, 6-8 sztuk
  • Pęczek szparagów
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Kilka plastrów sera feta
  • 1-2 łyżki oleju lnianego

Kaszę ugotować, następnie połączyć z posiekanymi pomidorami. Polędwiczki pokroić w 1 cm plastry, polać olejem, posypać pieprzem, szczyptą soli i rozmarynem, smażyć po około 2 minuty na stronę. Ze szparagów oderwać zdrewniałe końce, wrzucić na 4 minuty do gotującej się wody, następnie pokroić w plastry, pomidorki na połówki, fetę w kostkę – składniki połączyć i polać olejem. Polędwiczki podawać z kaszą i sałatką.

 

Zainspiruj się też innymi przepisami na szparagi >klik<

Może Cię również zainteresować przepis na: