Znudziły Ci się już tradycyjne obiady – mięso, ziemniaki i surówka? Nadszedł czas aby wypróbować faszerowane warzywa, nie tylko są wspaniale aromatyczne, ale również bardzo odżywcze. Dziś przepis na pyszne faszerowane papryki.

Na porcję przedstawioną na zdjęciu potrzebujesz:

  • 4 papryki
  • 2 garście pieczarek
  • 2 marchewki
  • 120g suchego ryżu basmati
  • 200g przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • Mozzarella
  • Czosnek, cebula suszona, pomidory suszone, pieprz, papryka ostra, sól ziołowa, kmin rzymski

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone pieczarki, po kilku minutach dodać startą marchew i dusić około 2-3 minuty. Na patelnię dodać ugotowany ryż, wlać przecier lub passatę i doprawić, wymieszać. Papryki wydrążyć, napełnić przygotowanym farszem, naczynie podlać lekko wodą (pół szklanki) i piec około 40 minut w 200 stopniach, kilka minut przed końcem na każdej papryce ułożyć plaster mozzarelli. Podawać z porcją mięsa lub ryby, opcjonalnie można dodać mięso np. mielone lub drobno pokrojoną pierś z kurczaka/indyka podczas przygotowywania farszu. Smacznego!

 

Może Cię również zainteresować przepis na