Historia pomidorów sięga setek lat. Wcześniej uważane za trujące, uprawiane w celach dekoracyjnych doczekały się miana „złote jabłka” i „jabłka miłości” oraz dużej popularności. Dziś już wiemy, że pomidory są bogactwem nie tylko smaku, ale również i wartości odżywczej – szczególnie te, które dojrzewają w promieniach słońca.

Wartość odżywcza

Pomidory zawierają w sobie całą gamę składników o działaniu prozdrowotnym, a na szczególną uwagę zasługuje likopen. To właśnie on odpowiada za czerwoną barwę warzywa, ale nie tylko – jest bardzo silnym przeciwutleniaczem! Ponadto warzywa te są bogatym źródłem witaminy C i E oraz beta-karotenu i flawonoidów, co potęguje właściwości antyoksydacyjne pomidorów.

Kolejnym cennym składnikiem są witaminy z grupy B, PP i K, a także paleta składników mineralnych – wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i przede wszystkim potas.
Tak wyjątkowe właściwości w znacznym stopniu rzutują na zdrowie i samopoczucie, zobacz więc dlaczego warto włączyć pomidory do codziennej diety:

1. Wspomagają walkę z nadprogramowymi kilogramami – to tylko około 15 kcal na 100g!
2. Wpływają pozytywnie na urodę – witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast witaminy A i E działają nawilżająco i przeciwzmarszczkowo
3. Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawiają odporność organizmu
4. Wspomagają procesy trawienne ze względu na zawartość błonnika, a szczególnie jego rozpuszczalnej w wodzie frakcji – pektyn
5. Pomagają regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dzięki czemu zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie
6. Mają działanie przeciwnowotworowe – wykazano, że likopen chroni komórki przed uszkodzeniami, a tym samym obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, płuc, piersi oraz przewodu pokarmowego. W walce stają również kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy
7. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz obniżają ciśnienie tętnicze, a to dzięki sporej zawartości potasu oraz likopenu
8. Chronią skórę przed oparzeniami, dzięki zdolności do absorbowania promieniowania UV przez likopen.

Nie tylko jeden rodzaj!

Obecnie na rynku spotkać można różne odmiany pomidorów, nie tylko najpopularniejsze czerwone, ale również żółte i zielone. Największą dawkę cennego likopenu mają pomidory czerwone, natomiast zielone mają więcej tomatyny, która może być szkodliwa dla naszego organizmu i wywoływać m.in. bóle głowy. Najpopularniejsze gatunki pomidorów to okrągłe gruntowe – najczęściej spotykane i najlepsze na przetwory, duże „malinowe” o sporej zawartości soku, „karłowe” w gronach o intensywnym smaku, „bawole serca” o podłużnym kształcie i mięsistym, twardym miąższu oraz małe pomidorki koktajlowe.

Przetwory z pomidorów również cenne

Warto też wspomnieć, że nie tylko świeży pomidor, ale również jego przetwory są niezwykle cenne dla zdrowia! Czy wiesz, że takie procesy jak rozdrabnianie, ucieranie, mielenie czy ogrzewanie zwiększają biodostępność likopenu? Dzieje się tak na skutek niszczenia struktur białkowych, a co za tym idzie – likopen może być łatwiej wykorzystany przez organizm. Wiele osób pomyśli co w takim razie z popularnym ketchupem? Pamiętajmy, że mimo wszystko jest to produkt ze sporą ilością różnorodnych dodatków oraz cukru, natomiast dobrą alternatywą będzie ketchup domowej roboty.

Pomidor i ogórek?

Należałoby również wspomnieć o popularnym stwierdzeniu aby nie łączyć pomidora z ogórkiem. Zawarty w ogórku enzym askorbinaza rozkłada witaminę C zawartą w pomidorze, natomiast źródeł witaminy C jest na co dzień tak dużo, że zjedzenie jednego posiłku w takim połączeniu nie powinno zaszkodzić. Warto też zauważyć, że pomidory mają znacznie więcej cennych składników, których wspomniany enzym nie niszczy, jak chociażby likopen.

Zainspiruj się przepisami na dania pomidorowe >klik<

Tekst ukazał się w magazynie “Fit nie Fat”